Agris.cz - agrární portál

Vinařství Josef Valihrach vyhrálo v soutěži o nejlepší chardonnay

19. 3. 2020 | ČTK

Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku se už podruhé podařilo získat hlavní cenu na prestižní soutěži Chardonnay du Monde 2020, která se minulý týden uskutečnila na zámku Ravatys v Burgundsku ve Francii. ČTK to zjistila z oficiálních stránek soutěže.

I když velké zlaté medaile se na této soutěži v posledních letech neudělují, Chardonnay z Krumvíře ročník 2013 mělo nejméně takzvaných penalizačních bodů a je absolutním vítězem. V soutěži se letos utkalo o titul nejlepšího chardonnay na světě 658 vzorků ze 37 zemí. Vinařství Valihrach poslalo tři vzorky, kromě vítězného vína z roku 2013 bodovalo také Chardonnay Barique z roku 2015, které získalo stříbrnou medaili.

"Je to obrovský úspěch a máme velkou radost. Pořád ještě máme problém to vstřebat. S tátou a mámou jsme si připili jen po telefonu, protože jsem po návratu ze soutěže v domácí izolaci," konstatoval Josef Valihrach mladší, který v Burgundsku zasedl i v jedné z hodnotících komisí.

Pro Vinařství Josef Valihrach to není první úspěch na této soutěži, titul absolutního vítěze získalo už v roce 2014. "Za posledních 10 let se nám podařilo obsadit všech pět prvních pozic, což se zatím nikomu nepodařilo," uvedl Valihrach.

Dodal, že si váží i získané stříbrné medaile, vína obstála v konkurenci všech hlavních vinařských velmocí.

Chardonnay du Monde je sice menší soutěží, ale je velmi prestižní. Účast vinařství nezajišťuje žádná vinařská organizace, ale hlásí se do ní samostatně. Letos kromě Valihracha žádný jiný vinař z Česka medaili na této soutěži nezískal.


Zdroj: ČTK, 19. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:40