Agris.cz - agrární portál

Reuters: Čerstvým dodávkám z farem se daří i za koronaviru

23. 3. 2020 | ČTK

Podnikání jen kvete švýcarské společnosti, která se specializuje na dodávku čerstvých potravin z farem. V době poznamenané nebezpečím nákazy koronavirem a omezeními dopravy a pohybu totiž přicházejí opatrní zákazníci stále více na chuť nakupování po internetu, píše agentura Reuters.

Švýcarsko, soused tvrdě postižené Itálie, zavedlo hraniční kontroly, vyzvalo lidi, ať zůstávají doma, a při největší mobilizaci od druhé světové války povolalo zálohy armádních zdravotnických jednotek, aby pomohly ohroženému systému zdravotnictví.

Celkový počet potvrzených případů koronaviru ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku vzrostl na 3888, 33 lidí zemřelo, uvedly ve čtvrtek zdravotnické úřady.

Doručovací službu Farmy se sklady ve městě Prilly u Lausanne a v Curychu zaplavily objednávky na dodání regionálních potravin a bioproduktů. Firma nabízí ovoce, zeleninu, maso, ryby a květiny.

"Od poloviny února až do dneška jsme zaznamenali velmi silný nárůst objednávek. Poptávka se prakticky ztrojnásobila, zejména poptávka po suchých výrobcích, které lze uskladnit ve spíži. U nich odbyt vzrostl asi o 450 procent," řekla mluvčí Farmy Chiara Eckenschwillerová.

V jednom skladu pracovníci Farmy, s ochrannými rouškami a v rukavicích, naplnili dodávkové sáčky zeleninou a ovocem a ještě na obrazovkách zkontrolovali podrobnosti objednávky, než je přendali do přepravek určených k naložení do dodávkových vozidel.

Mnozí zákazníci ve Švýcarsku jsou zvyklí nakupovat potraviny na farmářských trzích, kterou jsou nyní zakázány. Místní farmáře ale chtějí podporovat dál, a tak to teď dělají objednávkami u doručovací firmy.

"Dělám to poprvé, hlavně kvůli koronaviru, protože už nejsou žádné trhy, ale chtěla jsem podpořit naše zemědělce a také mít místní produkty," řekla Chiara Caccivoová. Pokládá za důležité udržet místní výrobce.

Službu Farmy zásobují místní lidé, od farmářů přes řezníky po sýraře.

"Za poslední tři týdny nám vzrostly tržby, minulý týden se prakticky zdvojnásobily. Nestíhám, protože lidé nemohou normálně nakupovat. Trhy ve městech jsou zakázané," řekl Gilles Roch, majitel farmy "Le Domaine des Biolettes".

"Dělám si starosti, velké starosti o naše finance, o naše zaměstnance, o přežití našich společností. Investoval jsem do našich prodejen spoustu peněz v době, kdy fungovaly velmi dobře. Možná jsme byli trochu blázniví, ale teď si myslím, že se musíme vrátit zpátky k základům," říká majitel cukrárny a čokoládovny v Lausanne Christian Boillat, který také patří k dodavatelům Farmy.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:30