Agris.cz - agrární portál

O koně pečují v kladrubském hřebčíně ve dvou turnusech

24. 3. 2020 | ČTK

Hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku zajišťuje péči o koně ve dvou turnusech. Pět dní se stará o koně jedna skupina zaměstnanců, dalších pět dní druhá pracovní parta. Ve stájích se tak vůbec nepotkají. ČTK to dnes řekl ředitel hřebčína Jiří Machek.

"Jedna skupina chodí do práce, druhá je doma. Chceme předejít tomu, kdyby na někoho z nich byla uvalena karanténa včetně těch, s kterými přišel do styku, aby byla k dispozici druhá skupina," řekl Machek.

O koně pečuje v Kladrubech a Slatiňanech stovka lidí. Hřebčín chová starokladrubské vraníky a bělouše. Hlavní budova je pro veřejnost zamčená, pracovníci mají otevřené dveře do kanceláří, aby zbytečně nesahali na kliky. Více se dezinfikují povrchy, na záchodech je k dispozici dezinfekce rukou, včetně návodu, jak ji správně použít.

Zaměstnanci nosí od vládního nařízení povinně roušky, šijí jim je sedláři z sedlářské dílny, kterou hřebčín provozuje. "V práci sedláři pokračují, aby je měli zaměstnanci na výměnu, životnost roušek není dlouhá, musí se vyvařovat. Pomohli jsme si sami," řekl Machek.

Vedení hřebčína preventivně zavřelo prohlídkové okruhy pro turisty už 10. března. Akce pro veřejnost jsou zatím zrušené do dubna, včetně mezinárodního závodu spřežení Rudolfův pohár. Opatření potrvají nejspíš déle. Studenti jezdecké školy na vyučování ani praxi nechodí. Jsou doma.

Koně mají téměř každý den pohyb a chodí ven. Koně, kteří se účastní závodu, pokračují ve výcviku dál i bez možného výhledu, že nějaké závody v letošní sezoně absolvují. "Na režimu hřebčína se nic nezměnilo. Jsme provoz, který se nedá nikdy zavřít. Nejsme linka v továrně. Péče o koně nesmí být zastavená," řekl Machek.

Hřebčín je státní příspěvkovou organizací ministerstva zemědělství. Peníze na provoz má. Nemůže nyní počítat s příjmy z turismu, ale na druhou stranu nemá náklady na pořádání akcí, dodal Machek.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:00