Agris.cz - agrární portál

PGRLF přijímá opatření na podporu českých zemědělců

24. 3. 2020 | PGRLF

Společnost Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. přijala opatření k podpoře zemědělců, jejichž podnikání je ohroženo v souvislosti se současnou krizovou situací související s šířením nákazy COVID-19.

Společnost Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. si je vědoma nastalé situace na českém trhu, a s tím spojenou potřebu českého zemědělství. PGRLF se proto ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství zapojilo do větší podpory tohoto klíčového sektoru a přijalo níže uvedená opatření.

„Vzhledem k tomu, že produkce a výroba potravin je naprosto zásadní pro zvládnutí krizové situace kolem pandemie koronaviru, přicházíme s nástroji, které pomohou udržet české zemědělství vchodu. Je například nezbytné zachovat veškeré plánované podpory pro všechny sektory vpůvodně chystané výši. Pro zemědělství a potravinářství jsme připravili výrazné navýšení finančních prostředků u existujících programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Chceme maximálně vyjít vstříc našim klientům v této krizové době. Jejich požadavky budeme individuálně posuzovat, abychom jim pomohli co možná nejvíce eliminovat negativní dopady na jejich podnikání. Pro tyto účely bude pro rok 2020 z Ministerstva zemědělství navýšen rozpočet společnosti PGRLF o 1 mld. Kč,“ dodal předseda představenstva PGRLF, Vladimír Eck.

V tomto ohledu bude společnost PGRLF v odůvodněných případech akceptovat odložení splátek u stávajících komerčních úvěrů, bude tedy poskytovat úrokovou podporu i na splátkách, které budou na základě ujednání mezi úvěrující bankou a klientem PGRLF odloženy oproti původnímu splátkovému kalendáři, a to při dodržení maximálních lhůt uvedených v pravidlech programu.

V případě úvěrů poskytnutých přímo společností PGRLF lze žádat o uvolnění či snížení zástav peněžních vkladů, které nyní slouží jako zajištění poskytnutých úvěrů, a dále pak bude umožněn i odklad splátek jistiny úvěrů poskytnutých PGRLF, a to vždy na základě individuálního posouzení.

Veškeré žádosti klientů je možné podat elektronicky a budou individuálně posouzeny.

Mgr. Barbora Šenfeldová

PR manager


Zdroj: PGRLF, 24. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:17