Agris.cz - agrární portál

Kofole loni vzrostly tržby na 6,4 miliardy korun

26. 3. 2020 | ceskenoviny.cz

Nápojářské skupině Kofola loni vzrostly tržby meziročně o 4,1 procenta na 6,4 miliardy korun. Provozní zisk EBIT jí stoupl o 2,9 procenta na 569,5 milionu korun a ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) o 5,9 procenta na 1,12 miliardy korun. Kofola to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Velmi dobrému hospodářskému výsledku napomohl poslední kvartál, vyšší prodeje v segmentu HoReCa (hotely, restaurace a další gastronomické provozy) a ze značek zejména Royal Crown Coly, sirupy Jupí a energetické nápoje Semtex," uvedla Kofola. V letošním roce podle ní bude klíčové, jak se skupině podaří čelit situaci související s pandemií nového typu koronaviru.

Generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras uvedl, že u provozního zisku před odpisy firma překonala plán o 3,6 procenta, a to navzdory horšímu počasí a rostoucím nákladům. Kofola loni udělala významné změny ve struktuře, když prodala společnosti v Polsku a Rusku.

"Na tento rok máme vedle tradičních úkolů před sebou integraci akvizice minerálních vod Korunní a Ondrášovka. Abychom byli čím dál atraktivnější značkou pro zákazníky, spotřebitele, ale i investory, zaměříme se i na nové projekty, které nás významně posunou v ekologických tématech," uvedl Samaras.

Mezi ekologickými projekty jsou například pěstování vlastních bylinek, podpora bezobalových čepovaných nápojů nebo podpora vratných skleněných lahví v gastronomických provozech. Kofola také snižuje gramáž lahví a víček, a tím i spotřebu plastu.

V Česku a na Slovensku se Kofole loni dařilo v segmentu HoReCa, kde tržní podíl v Česku navýšila na 27,8 procenta a na Slovensku na 41,2 procenta. "Výborný prodejní potenciál ukázala relativně nová značka v portfoliu skupiny, přírodní minerální voda Kláštorná Kalcia, kterou po velmi úspěšném vstupu na slovenský trh mohou nově ochutnat i čeští spotřebitelé," uvedla Kofola.

V jadranském regionu přinesly výborný výsledek slovinská značka přírodní minerální vody Radenska a limonády Ora. "V roce 2020 skupina dokončí významnou investici do výrobního závodu v Lipiku, která přinese významné zefektivnění výroby," uvedla Kofola.

Kofola má devět výrobních závodů v Česku, Slovensku, Slovinsku, Chorvatsku a Polsku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex nebo Top Topic. Kofola má téměř 2000 zaměstnanců, z toho asi 700 v Česku. Nyní firma sídlí v ostravské čtvrti Poruba. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 26. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:20