Agris.cz - agrární portál

Vinaři spustili e-shop s unikátními víny, podpoří zavřené podniky

28. 3. 2020 | ČTK

Vína, kterých existuje maximálně několik desítek lahví, nabízejí ve speciálním e-shopu za jednotnou cenu vinaři převážně z jižní Moravy. Cena je 540 korun za lahev a výtěžek z prodeje je určený na podporu restaurací, vináren a barů zavřených kvůli pandemii koronaviru. ČTK to řekl zakladatel obchodu 540.cz Milan Nestarec.

"Iniciativa vznikla u naturálních vinařů v Rakousku a šíří se i dalšími vinařskými zeměmi v Evropě. Netrváme na tom, aby šlo pouze o naturální vína, ale chceme, aby svá vína nabízeli vinaři, kteří hospodaří organicky," uvedl Nestarec.

Restauraci nebo jiný gastroprovoz, který musel kvůli koronaviru zavřít, si vinaři vybírají sami. Předpokládá se, že přispějí těm, kdo od nich v průběhu roku jejich vína odebírají. "Oni se obvykle starají o nás, teď máme možnost jim to vrátit," dodal Nestarec.

Další podmínkou je, že musí vinařství nabídnout nějakou specialitu, unikát, který se jinak do prodeje nedostane. Sám Nestarec tak dal do prodeje směs vín různých odrůd i ročníků z rezervních vín pod názvem Magnum. "Stáčíme tuto šťavnatou multiodrůdovou a multiročníkovou směs do lahví pouze pro tuto příležitost. Prvních 222 nabídnutých lahví jsme do středy vyprodali, e-shop začal fungovat v pondělí," popsal.

Podobně například Jan Stávek nabídl do prodeje Frankovku z vinohradu, který vysadil jeho dědeček. Víno dva roky zrálo v dubovém sudu a dosud sloužilo vždy jen k privátním degustacím. Do projektu se zapojil i výrobce ciderů značky Utopia, vinařství Syfany, Plenér, Radek Osička nebo Fabig. Každý den se nabídka e-shopu rozrůstá o další lahve. Všechny jsou opatřeny speciální etiketou Drinking against Sinking - tedy Pitím proti potopení, což je mezinárodní motto této aktivity.

"Nejvíc mě překvapilo a potěšilo, kolik dalších lidí se dobrovolně přidalo a zdarma se podíleli na vzniku e-shopu, další řeší krabice a logistiku," dodal Nestarec.

O e-shop je mezi konzumenty velká zájem, za první tři dny jeho provozu bez větší propagace skoupili nejméně pět set lahví.

ska hj


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:34