Agris.cz - agrární portál

Jihočeští zemědělci dnes převzali přes 2000 litrů dezinfekce

31. 3. 2020 | ČTK

Jihočeská agrární komora předala dnes v Českých Budějovicích zemědělcům přes 2000 litrů dezinfekce, kterou se jí podařilo zajistit s českobudějovickým Výstavištěm. Na komoru se s požadavky obrátilo 308 zemědělských podniků, přes ministerstvo zemědělství se podařilo zatím zajistit 14.000 roušek a další stovky od dobrovolníků. Výstaviště také nabídlo krizovému štábu Jihočeského kraje, že by v areálu mohla vzniknout nouzová nemocnice, v největších pavilonech T a Z. ČTK to dnes řekli zástupci agrární komory a Výstaviště.

Zemědělci nahlásili, že potřebují 7000 litrů dezinfekce, aby mohli zachovat živočišnou výrobu. "My jsme vytvořili jen technickou podporu, kdy se nám podařilo zabezpečit několik tisíc litrů Anticovidu. Byly tam technické překážky, ať už specializovaná doprava nebo samotné stáčení, protože sehnat v současné době prázdné obaly určené pro tenhle typ dezinfekce není jednoduché," řekl dnes ČTK předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Dezinfekci sehnal od firmy Preol z Lovosic. Zemědělci zaplatí za litr 35 korun bez daně. Jako jeden z prvních si pro Anticovid dnes přijel zástupce rodinné farmy Výrov na Prachaticku, která chová kozy, měsíčně vyrobí 1000 litrů mléka a získává ceny v soutěžích o regionální potraviny.

Severin agrární komoře slíbil, že zajistí i další dodávky dezinfekce. "Výstaviště to dělá prakticky bez zisku, zemědělci platí jenom skutečné náklady. Je to dezinfekce vhodná i do potravinářského prostředí. Některé mlékárny enormně zpřísnily podmínky výroby mléka, která musí od struku až po konečný výrobek projít sterilní cestou, a teď se na to dbá ještě mnohem více," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Výroba ani dodávky potravin v kraji zatím neváznou. Kvůli zavřeným hranicím mohou podle ředitelky nastat jen dočasné problémy s převozem zvířat nebo potravin, které se rychle kazí. "Podniky v živočišné výrobě se děsí, že by spadly do karantény. Chtějí znát přesný postup, jak fungovat, aby krávy byly podojené, nakrmené, protože je nemůžou zamrazit jako fabriku," řekla Šťastná. Zatímco zemědělci mohou mít látkové roušky, potravináři by měli mít minimálně respirátory FFP2, dodala.

 

Václav Koblenc kš


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:37