Agris.cz - agrární portál

Ukrajinský parlament schválil obchodování se zemědělskou půdou

31. 3. 2020 | ČTK

Ukrajinští zákonodárci dnes schválili zrušení zákazu obchodování se zemědělskou půdou. Rozhodnutí zrušit zákaz, který byl v platnosti skoro 20 let, je součástí opatření, které vyžaduje Mezinárodní měnový fond (MMF) pro uvolnění úvěru ve výši osmi miliard dolarů (asi 198 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve vyzval zákonodárce, aby zákaz zrušili. V opačném případě, by podle něj mohl Ukrajině v důsledku koronavirové krize hrozit krach.

Mimořádné zasedání parlamentu začalo v pondělí a pokračovalo po půlnoci. Zákonodárci při něm také v prvním čtení schválili bankovní reformu, což byl další požadavek MMF. Naopak neprošly změny ve státním rozpočtu pro rok 2020.

Otevření ukrajinského trhu se zemědělskou půdou bylo mnoho let ožehavým tématem. Jeho podporovatelé tvrdí, že rozhodnutí přinese obrovský investiční potenciál zemi, která se už nyní řadí k největším světovým vývozcům obilovin. Kritici se naopak domnívají, že rozhodnutí umožní místním oligarchům půdu vykoupit nebo, že zahraniční investoři z trhu vystrnadí chudší Ukrajince.

Ve snaze zmírnit obavy voličů, nový zákon, který vejde v platnost v červenci 2021, povoluje kupovat a prodávat zemědělskou půdu pouze ukrajinským občanům. O tom, zda budou moci na trh vstoupit zahraniční subjekty, se má rozhodnout v referendu. Kdy by se takové hlasování mělo uskutečnit, nicméně podle Reuters není ze zákona jasné.

Zákon rovněž stanovuje minimální cenu za zemědělskou půdu a omezuje rozlohu půdy, kterou může jeden člověk nebo subjekt koupit.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:01