Agris.cz - agrární portál

Velká vinařství pociťují výpadek méně, malá ohrožují zrušené akce

2. 4. 2020 | ČTK

Čím menší je vinařství, tím víc na něj dopadají opatření vlády spojená s pandemií koronaviru. Výpadky v odbytu ale pociťují všichni. Vyplynulo to z vyjádření různě velkých výrobců vína pro ČTK.

Nejméně zasažena jsou vinařství, která své výrobky dodávají do obchodních řetězců, což platí o většině největších výrobců. Přestože jejich vína se prodávají i v momentálně uzavřených vinárnách, restauracích a třeba hotelích, podíl na celkových tržbách z nich není tak velký.

"V prvních třech týdnech v březnu nám zatím prodeje klesly přibližně o třetinu. Nakonec to bude za celý březen více, ale dokud bude odbyt do obchodů, vydržíme," uvedl Pavel Vajčner, generální ředitel Znovínu Znojmo, který je jedním z největších výrobců vína v zemi.

Pokles prodeje o deset až 15 procent sledují i Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Ačkoli jde o velkého výrobce, výpadek prodejů hrozí kvůli omezení turistického ruchu. "Loni už v březnu bylo hezky a lidé často jezdili na víkendové výlety do Lednicko-valtického areálu a nakupovali přímo ve vinařství. Výpadek tohoto přímého prodeje nás zasáhne určitě, zatím nevíme, jak moc," uvedl marketingový ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

Rušení vinařských akcí a omezení turistického ruchu ale tvrdě dopadá na malá a nejmenší vinařství. "Prodej ve vinotéce u vinařství jsme zrušili, odbyt tam není takový, aby si na sebe při současné situaci jeden zaměstnanec navíc vydělal. Nejhůř nás ale postihne rušení pravidelných vinařských akcí, kterých jsme se účastnili, i výpadek ochutnávek s ubytováním, které rozšiřovaly řady našich zákazníků," uvedla vedoucí marketingu a prodeje vinařství Baraque z Velkých Pavlovic.

Vinařství, která nedodávají do obchodních řetězců, se snaží řešit výpadek prodejů do restaurací či hotelů přímým prodejem stálým zákazníkům i nabídkou přes e-shopy. "Gastro tvořilo 95 procent našeho prodeje, privátních zákazníků máme velmi málo. Snažíme se tedy o sobě dát vědět a posílit prodej přes e-shop," uvedl Roman Fabig, majitel vinařství z Hustopečí na Břeclavsku.

Nejtvrdší ranou je pro malé vinaře z vinařských obcí zrušení oblíbených akcí, jako jsou otevřené sklepy. Při nich do vesnice přijedou až tisíce lidí, kterým místní vinaři mohou prodávat víno přímo ze sklepa. Otevřené sklepy se obvykle konají v jarním a podzimním termínu, obcemi navíc procházejí vinařské cyklostezky, které také v létě podporují odbyt těch nejmenších výrobců.

Veronika Skálová 


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:35