Agris.cz - agrární portál

Návrhy ASZ ČR na využití mimořádných financí prostřednictvím PGRLF

2. 4. 2020 | ASZ

Asociace soukromého zemědělství ČR dnes odeslala ministru Tomanovi návrh na využití části financí, které Ministerstvo zemědělství vyjednalo v rámci mimořádných opatření na posílení rozpočtu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

ASZ ČR navrhuje finance rozdělit do čtyř bloků:

1. Okamžitá pomoc – zajištění naléhavých finančních potřeb v rámci krizového obdobíNavrhujeme v rámci tohoto bloku připravit program na pomoc zemědělcům ve skutečně specifických případech jako rychle přístupný (tj. max. v řádech dnů) zdroj finanční pomoci pro přímo postižené zemědělce, kteří se vlivem vnějších okolností dostanou do fatální situace – například s jasným vymezením pro zemědělce pouze v uzavřených oblastech či přímo v individuální karanténě. Mohlo by se jednat o příspěvek rozdělený na menší nevratnou pomoc a větší část, která by byla formou bezúročné půjčky. 2. Průběžná úprava současných platných opatření – zvýšení dostupnosti aktuálních funkčních titulů formou zjednodušení a dalšího zvýhodnění

Navrhujeme umožnit zpětné podávání žádostí na podporu dotací úroků u již uzavřených (např. od začátku roku 2019) a běžících úvěrů na nákup půdy tam, kde dosud zemědělci nemají tyto úroky dotované. Dosud byla tato možnost podat žádost pouze před podáním žádosti o úvěr v bance a zároveň musela být splněna podmínka vypsaného termínu pro příjem žádostí o dotaci úvěru na nákup půdy.

Dále žádáme, aby zemědělci neprodleně obdrželi pomoc ve formě dotace PGRLF v režimu de minimis na snížení jistiny u všech bankovních úvěrů, které již nyní mají poskytnuty bankami na nákup půdy, tj. včetně již běžících úvěrů, které jsou nyní spláceny. Obdobně navrhujeme okamžité poskytnutí podpory de minimis u již běžících investičních úvěrů.

3. Znovuotevření programu Půda

O opětovné otevření programu Půda ASZ ČR opakovaně žádá již delší dobu.  Považujeme jej dlouhodobě za velmi efektivní nástroj pro podporu zemědělských podnikatelů. Výše uvedený program je hojně využívanou a velmi účinnou pomocí pro zemědělce při nákupu vlastní půdy, což je ideální způsob stabilizace sektoru s potenciálem pozitivně fungovat v případě krizových situací.

4. Otevření nového programu na podporu soběstačnosti

Pokud se týče návrhu na vytvoření nového programu na podporu soběstačnosti, tam navrhujeme podpořit investice do podpory lokálního zpracování produkce, prodeje z farem, prodeje v rámci regionu a další podobná opatření směřující ke skutečné podpoře českého zemědělství, z něhož má navíc touto formou přínos také široká populace nejen v nejbližším okolí farem. Zároveň, jak se v současné situaci ukazuje, je potřeba lokální soběstačnosti v rámci regionu a přilehlého okolí velmi aktuální a je zárukou daleko větší jistoty v případě nějaké krizové situace.

Obecně dále ASZ ČR navrhuje podstatnou část z finanční alokace 2,3 miliardy Kč původně určené na podporu investic do soběstačnosti v rámci opatření 4.1.1. Programu rozvoje venkova přesunout do PGRLF k financování dotací úroků a snížení jistin na tyto projekty, což v této chvíli považujeme za daleko efektivnější a operativnější řešení, jak se ukázalo i ze zkušeností v minulosti. Tato částka navíc má prostřednictvím PGRLF potenciál pomoci daleko většímu množství subjektů, rychleji a s nižší administrativní zátěží, což by plošně znamenalo daleko větší podporu soběstačnosti v rámci České republiky než přímá podpora investic několika málo podniků v rámci PRV.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 2. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:42