Agris.cz - agrární portál

Budvaru klesl v březnu prodej o 8 pct, v českých obchodech rostl

2. 4. 2020 | ČTK

Pivovaru Budějovický Budvar klesly v březnu prodeje meziročně o osm procent. Prodeje v českých obchodech stouply o dvě procenta. Údaje v hektolitrech pivovar neuvedl. Kvůli koronaviru zastavil linku na stáčení piva do sudů. V dubnu čeká podnik pokles prodejů o pět až 15 procent. Doma je nyní asi desetina z 670 zaměstnanců, hlavně ti, kteří pracují v restauracích nebo u linky na sudy. Plošné propouštění pivovar nechystá, řekl dnes ČTK generální ředitel Budvaru Petr Dvořák. Loni uvařil Budvar rekordních 1,679 milionu hektolitrů, tržby poprvé překonaly tři miliardy korun.

Budvar letos plánuje investice za 600 milionů korun, kvůli koronaviru je neomezí. Státní podnik řeší, jak pomoci partnerům, kteří jsou v těžké situaci, připojí se k projektu Zachraňte hospodu. Budvar dnes uvádí do obchodů hořký ležák Budvar 33 v lahvích a plechovkách, dosud byl jen točený.

Čísla za březen Budvar konsoliduje, prodeje klesly o osm procent. "Je to dáno velmi dobrými výsledky exportu a v obchodech, zatímco prodej sudového piva stojí. Výhled na duben je, že prodeje by mohly být nižší o pět až 15 procent, což bychom v dané situaci považovali za velmi dobrý výsledek," řekl Dvořák. Sudové pivo se na produkci Budvaru podílí zhruba 20 procenty. Export v březnu klesl meziročně o čtyři procenta, přičemž loni Budvar vyvezl téměř 70 procent z prodaného piva.

Linka na stáčení piva do sudů stojí. Budvar teď prodává točené jen těm, které provozují prodej přes okénko. Daří se, jak řekl Dvořák, prodej tankového piva z českobudějovické restaurace Masné krámy. "Ale proti standardnímu provozu jsou to všechno drobné," uvedl.

Prodeje baleného piva v českých obchodech za březen meziročně stouply o dvě procenta. Odbyt v některých z nich vzrostl, ale obchody v pohraničí nebo menší, kde mají problém sehnat personál, jsou zavřené.

Na necelé dva týdny omezil Budvar výrobu o 30 procent, protože měl plné sklady a klesly mu objednávky. V zásobách měl asi 90.000 hektolitrů piva, většinu už rozvezl, poptávka s nabídkou se vyrovnala.

Investice kvůli viru Budvar neomezí. Je v poslední třetině rozvojového plánu z roku 2015, který obsahuje investice za dvě miliardy Kč, po nichž by měl výstav vzrůst o čtvrtinu na víc než dva miliony hektolitrů. Budvar nyní potřebuje rozšířit kapacitu cylindro-kónických tanků, příští rok rozšířit varnu, chce také zvětšit kapacitu plechovkové linky, která podle starších informací zvládne naplnit za hodinu 25.000 plechovek.

Ode dneška nabízí pivovar nově hořký ležák Budvar 33 v lahvích a plechovkách. "Na konci loňského roku jsme rozhodli, že ho nabídneme i balený, aby se dostal k širšímu okruhu spotřebitelů," řekl ředitel. Zatím to budou jednotky tisíc litrů, v půllitrových baleních.

Václav Koblenc 


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:55