Agris.cz - agrární portál

Jarní mrazy tuzemským zelinářům zatím velké škody nezpůsobily

3. 4. 2020 | ČTK

Mrazivé počasí zatím tuzemským pěstitelům zeleniny nezpůsobilo velké škody. Kvůli výraznému ochlazení by ale mohly být opožděny první jarní dodávky zeleniny na pulty obchodů. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

"Mrazy nám dělají problém, protože místy teploty klesly na pět až šest stupňů pod nulou, což už je docela extrém," uvedl Hanka. Většinu ploch se zeleninou chrání před nízkými teplotami speciální netkaná textilie, přesto některé výsadby tento týden silné mrazy poškodily.

"Lze očekávat, že to bude mít nějaký dopad na zahájení sklizní a první zásobování tuzemskou zeleninou. Dopady ale nejsou až tak velké jako v ovocnářství, " uvedl Hanka.

Hanka odhadl, že první sklizeň zeleniny bude zřejmě opožděna o týden či deset dní. "Není to ovšem nic zásadního, počasí to ještě může dohnat. Zelináři to zatím za zvýšeného úsilí a nákladů zvládají. Netkaná textilie nám v tom hodně pomáhá," podotkl Hanka.

Čeští farmáři zeleninu pěstují na celkové výměře zhruba 11.000 hektarů. Tuzemská produkce zeleniny pokrývá zhruba třetinu spotřeby ČR. Do Česka musí být ročně dovezeno zhruba 700.000 tun zeleniny.

Tuzemští zelináři se po zavedení preventivních opatření kvůli šíření nákazy koronavirem začínají potýkat s nedostatkem brigádníků pro jarní práce. Značnou část brigádníků tvořili zahraniční pracovníci, kteří nyní do Česka kvůli bezpečnostním opatřením nemohou přijet.

Zelináři se snaží výpadek nahradit s pomocí ministerstva práce a sociálních věcí a personálních agentur. Rozloha polí se zeleninou by se ale letos kvůli nedostatku pracovníků neměla snížit, dodal Hanka.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:24