Agris.cz - agrární portál

Stát bude chtít 1800 tun sušeného mléka

14. 4. 2020 | ČTK

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) připravuje tendry na dodání, skladování a ochraňování 900 tun polotučného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Zakázky budou rozděleny na menší po 150 tunách. ČTK to sdělil předseda správy Pavel Švagr. Mléko se bude muset obměňovat za čerstvé vždy do deseti měsíců. Po naplnění státních zásob mlékem volala v posledních dnech Agrární komora ČR kvůli neklidu na trhu způsobenému koronavirem.

"Vzhledem k současné situaci, kdy je na trhu přebytek mléka, věřím, že firmy budou mít o tento tendr zájem," uvedl Švagr. Potravinářské společnosti se dříve tolik do státních tendrů na sušené mléko nehlásily, mnoho z nich se nepodařilo v posledních letech uzavřít. Nákupem by se mohla zlepšit bilance nákupů. SSHR nesplňuje požadovanou zásobu jídla na tři dny, má ho na 1,3 dne, uvedl už dříve předseda. Plán navyšování zásob se podle něj dlouhodobě nedaří plnit, stát správě nedává dost peněz.

Agrární komora v minulém týdnu vyzvala stát, aby se více snažil učinit zemi soběstačnou v potravinářské výrobě. "Rozhodující je naplnit v první řade potřebné objemy zásob SSHR ve většině komodit a nadprodukci současných mléčných výrobků, jako je sušené mléko, sušené odstředěné mléko či máslo, současně uskladňovat u domácích výrobců a uhradit jejich zvýšené náklady na skladování. Až následně uvažovat o podpoře soukromého skladování mimo SSHR a ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu," uvedl prezident komory Zdeněk Jandejsek.

Tajemník komory už dříve uvedl Jan Doležal, že zemědělci mají nyní kvůli mléku obavy, protože klesla poptávka z Itálie a dalších evropských států, kvůli zavřeným restauracím je menší odbyt také u másla. Podobně jdou méně na odbyt také sýry nebo zmrzlina.

drh snm


Zdroj: ČTK, 14. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:17