Agris.cz - agrární portál

Pěstoval bylinky pro restaurace, nyní nabízí pažitku zdarma

15. 4. 2020 | ČTK

Lubor Horák, který pěstuje s celou rodinou v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku bylinky a dodával je restauracím, začal po jejich uzavření řešit, co s nimi. Aby našly využití, rozhodl se, že například pažitku, kterou je před vykvetením potřeba ořezat, nechá zdarma lidem, kteří si pro ni přijedou. A k tomu jim nařeže i další bylinky, budou-li chtít, řekl ČTK. Zájem je obrovský. Bylinky jsou pro něj spíše zábava než existenční záležitost.

"Živí mě kovovýroba a bylinky jsem začal dělat proto, že jsem měl kamarády i šéfkuchaře a ti o to měli zájem. A mě to baví. Bylinky máme na zhruba půlhektarovém poli, nestříkáme to žádnou chemií. A vedle bylinek pěstujeme i jedlé květy pro cukrářství i pro restaurace na zdobení jídel," řekl Horák. Vedle pažitky, bazalky, máty, rozmarýnu, tymiánu či kopru pěstuje macešky, violky, měsíček, různé druhy růží či begonie.

Přestože pustil zájemce, aby si nařezali pažitku zdarma, stejně od nich peníze většinou dostává jako dobrovolné příspěvky. "Mám z toho radost, ale hlavně jsem chtěl udělat radost ostatním. Lidé dojdou a jsou překvapení, že si můžou uřezat pažitku. A je pěkné, že se také vrací k výměnnému obchodu, takže dostávám jablka, čokoládu, víno," uvedl Horák.

Přemýšlí také, jak bylinky dostat více k místním, protože někteří z nich ani nevědí, že je pěstuje. "Možná udělám pravidelnou otvírací dobu a pevně stanovím cenu. Můj status na facebooku o pažitce má stovky sdílení, ani nestačím odpovídat. Lidé jezdí dokonce i z míst za Brnem," řekl Horák.

Uvažuje, že do budoucna by mohl být zájem takový, že by mohl prodávat jenom lidem, kteří si přijedou, a pro restaurace by měl jenom část. "Současná situace je v lecčems pozitivní. Lidé se třeba naučí chodit, navázal jsem spoustu nových kontaktů a možná i nějakou budoucí spolupráci," řekl.

Pěstování pod Pálavou má stinnou stránku pouze v tom, že je zde sice dost sluníčka, ale na druhou stranu chybí voda a dál jí ubývá. "Ve studni je jí čím dál méně. Květy máme na zahradě pod kapénkovou závlahou, ale pole uzalévat nejde. I proto se někdy stane, že některé bylinky nejsou k dispozici celou sezonu, ale mají výpadky," uvedl Horák.

Zdeněk Meitner sd


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:21