Agris.cz - agrární portál

Dvojí kvalita se vrátí do druhého čtení, přeje si výbor

16. 4. 2020 | Potravinářská komora

Problematika takzvané dvojí kvality potravin se má vrátit do druhého sněmovního čtení, doporučil sněmovní zemědělský výbor. Dopracují se tak pozměňovací návrhy. ČTK to dnes sdělil místopředseda výboru Radek Holomčík (Piráti). Vláda chce v novele zákona o potravinách zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. Výbor už dříve doporučil zmírnění normy, aby se zákaz týkal pouze podstatně odlišného složení potravin.

"Některé pozměňovací návrhy jsou natolik špatné, že i vládní většina uznala, že bude lepší, když se vrátíme do druhého čtení a pozměňovací návrhy se projednají znovu," řekl ČTK místopředseda výboru a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). O vrácení předlohy k novému projednání ve druhém čtení by měla Sněmovna rozhodnout příští středu.

Skupina dvou desítek poslanců napříč politickým spektrem už dříve předložila pozměňovací návrh, který má od roku 2021 zavést závazný podíl potravin původem z České republiky na tuzemském trhu. Pro příští rok má závazný podíl představovat 55 procent. V každém dalším roce až do roku 2027 se má o pět procentních bodů zvyšovat. V roce 2027 by tak tento podíl měl představovat 85 procent. Týkat se to má potravin splňujících kritéria pro uvádění na trh s označením slovy "česká potravina". Právě tento návrh se bude muset podle Holomčíka ještě dopracovat. Poslanec dodal, že by chtěl ještě podat návrh, aby se uzákonil povinný podíl českých potravin ve školách nebo v nemocnicích. "Abychom se spíše než na soukromé obchody zaměřili na veřejné stravování," řekl poslanec.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) již dříve v reakci na kritiku některých poslanců odmítl, že zákon je namířen proti malým vesnickým prodejcům. "Dvojí kvalita se týká primárně nadnárodních firem," řekl. Uvedl, že potravinářská inspekce bude postupovat podle analýzy rizik a že žádné nebezpečí u malých prodejen nehrozí. Podle něj se to bude týkat hlavně velkých řetězců. "Likvidace malých prodejen je nesmysl," dodal.

To, že návrh zákona činí odpovědnými hlavně prodejce, kritizoval bývalý ministr zemědělství Bendl. Postrádá to podle něj logiku. Předložil proto návrh, aby se odpovědnost přesunula na výrobce nebo na výrobce a prodejce privátních značek. Obdobný návrh předložil už dříve také Holomčík. Odpovědnost za kvalitu a bezpečnost potravinářského výrobku chce přesunout na jeho výrobce nebo dovozce na unijní trh.

Ministr Toman však s odvoláním na evropské nařízení uvedl, že v případě kontroly dvojí kvality potravin není možné omezit odpovědnost pouze na některé články obchodního řetězce.

Návrh novely dále zmírňuje přísnost definice české potraviny. "Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávoviny nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků," uvádí důvodová zpráva k návrhu. U masa naopak vládní návrh zpřísňuje možnost označování nezpracovaných potravin ze zvířat za české jen na případy, kdy je poražené zvíře narozené a odchované v tuzemsku.

drh nlm rot mal


Zdroj: Potravinářská komora, 16. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:41