Agris.cz - agrární portál

O znovu otevřené farmářské trhy na Tylově náměstí byl velký zájem

21. 4. 2020 | ČTK

Pražané mohli znovu nakupovat na farmářských trzích na Tylově náměstí, které musely být dosud uzavřeny kvůli vládním omezením. Manažerka trhů Jana Rotterová ČTK řekla, že prodejci zaznamenali mezi lidmi velký zájem. Běžný počet 22 stánků organizátoři snížili na polovinu, aby bylo možné dodržet dostatečné rozestupy. Tento týden se v Praze otevřou i další trhy.

"Zájem zvýšený určitě je, lidé jsou nadšení," uvedla manažerka. Dodala, že počet stánků byl omezen proto, aby mezi nimi mohly být alespoň třímetrové rozestupy. Všechny stánky jsou odděleny páskami a byly vydezinfikovány, dodala. Doplnila, že prodejci dodržují všechna hygienická opatření ohledně dezinfekce a zakrytí dýchacích cest.

Snížení počtu stánků znamenalo, že se dnes na všechny zájemce o prodej produktů nedostalo. "Budeme se snažit to udělat tak, aby se prostřídali," řekla Rotterová. Dodala, že i když je zájem zákazníků velký, neobjevily se žádné problémy a nakupující dodržovali patřičné rozestupy.

Farmářské trhy mohou z rozhodnutí vlády znovu fungovat, většina těch pražských však ještě neotevřela. Uzavřít se musely 13. března. Trhy na Tylově náměstí jsou jedny z mála, které fungují denně, jiné obvykle bývají otevřeny jen některé dny v týdnu či o víkendu. Denně kromě neděle je otevřen také například zeleninový trh v Pražské tržnici, který podle informací magistrátu obnoví prodej v úterý. Zatím se do prodeje, který se z haly přesune ven, zapojilo asi 35 prodejců, uvedl magistrát.

Spuštění trhů připravuje také spolek Archetyp, který provozuje tržiště na náplavce na Rašínově nábřeží a na Kubánském a Řezáčové náměstí. V prvních dvou případech se stánky znovu otevřou v sobotu, na Řezáčově náměstí pak od 2. května. Naopak trhy na pěší zóně Anděl a na Tilleho náměstí na Barrandově se podle sdělení Prahy 5 zatím konat nebudou.

Vláda o plánu znovu umožnit pořádání farmářských trhů informovala minulé úterý. Jde o jeden z prvních kroků plánovaného uvolnění krizových opatření. Za dodržování hygienických pravidel, která vznikla ve spolupráci s Asociací farmářských tržišť, odpovídá provozovatel každých trhů.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:39