Agris.cz - agrární portál

Cirkusy: Peníze na krmivo ubývají, jsme připraveni otevřít

21. 4. 2020 | ČTK

Cirkusy jsou připravené na otevření, zvládnou dodržet přísné hygienické podmínky, není tak třeba produkci odkládat. ČTK to dnes sdělil za iniciativu Cirkusy společně Jaromír Pavlík. Jenom za krmivo pro zvířata platí větší cirkus kolem 10.000 korun denně, v celé zemi by podle něj mohlo jít o šest milionů korun měsíčně. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že požádalo o řešení finanční situace cirkusů ministerstvo kultury. To ale o ničem neví.

"Poslali jsme ministerstvům dopisy, že jsme připraveni v omezeném provozu otevřít," uvedl Pavlík. Podle něj nemá smysl omezovat počet návštěvníků 50 lidmi, jak s tím vláda počítá od 8. června, kdy by měly dostat první kulturní zařízení možnost otevřít. Nabízejí cestu snížením maximální kapacity sálu. "Je rozdíl, když uděláte akci pro 100 lidí v místnosti pro 100 lidí a akci pro 100 lidí v sále pro 300," dodal. V případě snížení kapacity na třetinu by tak diváci seděli ob dvě sedačky. "Jsme schopni zajistit dostatečné rozestupy, hygienu, vydezinfikování prostor," dodal.

Cirkusy jsou podle něj připravené fungovat přesně tak, jak to vláda vyžaduje po obchodech. "Neshledáváme jediný důvod k tomu, aby zákaz platilo v současné chvíli dál. Jinak musí vláda přijmout odpovědnost...a náležitě kompenzovat to, o co přicházíme," řekl Pavlík. Podle něj by cirkusy nechtěly kompenzovat zisk, ale alespoň pokrýt náklady.

Cirkusy také předložily výzvu Nejsme děti a uvedli, že kolegové z kulturní a sportovní branže se k ní můžou připojit. "Přestaňte nás strašit prodlužováním svých omezení. Nejsme malé děti, abychom potřebovali vychovávat! Vládní omezení přece nemohou sloužit jako forma trestu. Zrušte zbytečné zákazy a zachovejte pouze ta funkční opatření, která mají prokazatelný smysl," vyzývají vládu. Pod iniciativou je kromě Pavlíka za Cirkusy společně podepsaný ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil.

Cirkusy podle něj už oslovilo ministerstvo zemědělství, se kterým konzultovaly případnou pomoc pro zvířata. Výslednou pomoc ale stát neschválil. Bezúročné půjčky nejsou podle Pavlíka řešením.

Jak ČTK ale řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý, resort peníze na kompenzaci ztrát cirkusů nemá, obrátil se proto na ministerstvo kultury. "Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o zařazení provozovatelů cirkusů mezi subjekty způsobilé pro čerpání finančních prostředků, které byly ministerstvu kultury schváleny Vládou ČR na základě předložení materiálu Návrh některých opatření k minimalizaci dopadů pandemie koronaviru COVID 19 na sektor kultury, případně řešení situace v rámci dalších opatření připravovaných ministerstvem kultury," uvedl Bílý.

Mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová ČTK sdělila, že v kabinetu ministra o žádné žádosti ministerstva zemědělství nevědí. "Navíc cirkusy pod ministerstvo kultury nespadají. Tuším, že cirkusy a varieté naposledy spadaly po ministerstvo někdy v dobách komunismu, teď už to několik dekád tak není," uvedla Lagronová.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:34