Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 21.4.2020

22. 4. 2020 | Agris

Vyschlé Česko: Je to bláznivá spirála, zírají i lesníci a ekologové, říká Sklenička

Zima a začátek jara nevěstí nic dobrého. V půdě chybí až 40 % vody, ale to není to nejbolavější. Bát se musíme nedostatku vody v tocích, upozorňuje rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička. Připravili jsme se o kapacitu sedmi lipenských přehrad, tuhle vodu nedokážeme zadržet.

Na farmářské trhy v Praze nově smí jen tuzemské zboží

Prodejci na pražských trzích označených jako farmářské mohou nově prodávat jenom výrobky od malých tuzemských producentů. Stanovuje to novela tržního řádu metropole, kterou dnes schválili radní. Zahrnuje i další změny, například restaurační předzahrádky nebudou nově moci mít vlastní pípu, ale pouze chladničku na nápoje.

Potravinově soběstačná je asi čtvrtina světa. Střední Evropa je na tom velmi dobře

Většina planety není potravinově soběstačná, tvrdí studie finských vědců. Věnovali se základním zemědělským plodinám, které tvoří základ jídelníčků na celé planetě. Podle výzkumu se současný stav nedá snadno změnit.

Zemědělské sucho už je v ČR velmi intenzivní, uvádí InterSucho

Zemědělské sucho se v Česku po zimě bez sněhu projevuje velmi intenzivně. Od chvíle, kdy rostliny zahájily růst, se prakticky neustále prohlubuje. Extrémním suchem, tedy nejhorším, jsou zasažena čtyři procenta území.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 22. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 13:15