Agris.cz - agrární portál

Jihočeská potravinová banka zásobuje seniory i samoživitelky

24. 4. 2020 | ČTK

Potravinová banka Jihočeského kraje rozvezla v týdnu krátce po vyhlášení protiepidemických opatření kvůli koronaviru přes 21 tun potravin pro víc než 7000 lidí. Potraviny dostaly zdarma nejen neziskové organizace, ale i obecní a městské úřady, které je přidávaly k nákupům a balíčkům pro seniory. Banka převzala i program Mléko/Ovoce a zelenina do škol, nabízela tak i mléčné výrobky. Bance se kvůli pandemii dočasně ztrojnásobily náklady na pohonné hmoty. ČTK to dnes za potravinovou banku oznámil Petr Pokorný.

Potraviny banka poskytuje při pandemii obcím, které se na ni obrátí. Rozváží i čerstvé zboží, které sváží z obchodů. Na potravinovou banku se obrátilo kolem 20 menších obcí a měst. Na konci března to ČTK řekla ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Veronika Láchová.

"Po vypuknutí pandemie byl nárůst poptávky po potravinové pomoci enormní. A to jak ze strany neziskových organizací a sociálních odborů měst, tak rovnou od jejích konečných příjemců. Nejčastěji se jednalo o matky samoživitelky, kterým kvůli nástupu na ošetřovné klesly příjmy, a lidi z různých profesí, kteří přišli o práci. Nejčastěji šlo o pracovníky restaurací, hotelů, cateringových firem," uvedla provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

Náročná byla i distribuce potravin z programu Mléko/Ovoce a zelenina do škol. Kvůli tomu, že se zavřely školy, bylo náhle nutné distribuovat velké množství chlazených a čerstvých potravin, aby se nezkazily.

Mezi stálé odběratele banky patří poskytovatelé sociálních služeb, jako charity, domovy pro seniory, dále města a obce. Potravinová banka Jihočeského kraje dostává dotaci z ministerstva zemědělství, ročně asi tři miliony Kč, od Jihočeského kraje půl milionu Kč, další prostředky od měst. Nyní využila kvůli pandemii i podporu od skupiny ČEZ.

Potravinová banka Jihočeského kraje vznikla v roce 2016. Její pracovníci svážejí potraviny od obchodních řetězců, potravinářů a zemědělců, které by se jinak zlikvidovaly. Jihočeská potravinová banka má 65 odběratelů. Loni přerozdělila 372 tun potravin.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:57