Agris.cz - agrární portál

Koronavirus může snížit tržby evropských vinařů o polovinu

27. 4. 2020 | ČTK

Uzavření barů a restaurací s cílem zabránit šíření nového koronaviru snížilo celosvětově prodej vína a tržby evropských vinařů mohou klesnout o polovinu. Uvedla to ve svém odhadu Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV).

Prodej vína se sice zřejmě opět zvýší, jakmile se uvolní omezení pohybu. Krize by však mohla způsobit nezvratné změny v tomto odvětví, píše agentura Reuters.

Evropští producenti, zvláště ve Francii, Itálii a Španělsku, již požádali o naléhavou pomoc. Francouzské vinaře navíc již zasáhla cla 25 procent uvalená Spojenými státy v reakci na dotace pro výrobce letadel Airbus.

"V Evropě uzavření tohoto důležitého distribučního kanálu může přinést snížení objemu o 35 procent a snížení tržeb o téměř 50 procent," řekl generální ředitel OIV Pau Roca. Neupřesnil však časový rámec tohoto poklesu. Roca uvedl, že distribuce se přesunula k maloobchodníkům a na internet, ale očekává se, že celková spotřeba klesne, spolu s cenami, což bude mít negativní dopad na obrat a zisk vinařů.

Nejvíce zasažené budou země ve Středomoří, protože silně spoléhají na prodej v barech, restauracích a terasách a cestovní ruch zůstane omezený i poté, co budou zrušena opatření omezující pohyb.

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume tento týden uvedl, že francouzští vinaři mají vážné problémy a vyzval k větší pomoci ze strany EU. I když některé země podle něj začínají znovu otevírat přístavy, jako Čína, výhled pro nejbližší budoucnost nenabízí příliš optimismu. Dva největší trhy světa - Evropa a USA - by mohly podle něj snížit dovoz.

Mezinárodní obchod s vínem, tedy celosvětové hodnota vývozu vína, loni podle OIV dosáhl rekordních 31,8 miliardy eur (861,5 miliardy Kč). Největším vývozcem byla Francie, která vyvezla víno za 9,8 miliardy eur.

V pondělí EU odhadla, že spotřeba vína ve 27 zemích EU v sezoně 2019/2020 klesne o osm procent ve srovnání s průměrem za posledních pět let.


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 09:57