Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 28.4. 2020

29. 4. 2020 | Agris

Vědci začínají se světovým sčítáním včel, přispět může každý

Američtí vědci naplánovali první celosvětové sčítání včel, do nějž se díky mobilní aplikaci mohou zapojit zájemci z celé zeměkoule. Aplikace World Bee Count bude dostupná od pátku a bude na ni možné nahrávat fotografie včel nebo dalších opylovačů, které pak bude vědecký tým vyhodnocovat.

Vláda schválila posunutím žádostí o zemědělské dotace z EU

Zemědělci budou moci letos kvůli koronavirové krizi podat tzv. Jednotnou žádost o evropské dotace do 15. června, tedy o měsíc později než běžně. Změnu nařízení včera schválila vláda, uvedla na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Doplňková závlaha významně ovlivňuje výnos a půdní úrodnost

Dlouhodobé vegetační zkoušky ÚKZÚZ v oblasti jižní Moravy prokázaly pozitivní vliv závlahy na výnosy brambor a jarního ječmene. Kladně přispívá také k účinnosti hnojení a udržuje vyšší hodnoty výměnné půdní reakce.

V Česku je od roku 2015 extrémní sucho, nynější epizoda je nejhorší za 500 let

Současná suchá epizoda je nejhorší za posledních 500 let, vyplývá z údajů shromážděných týmem vědců z projektu InterSucho. Extrémní sucho v Česku panuje od roku 2015 a stále nekončí. Nejsušší oblasti v zemi jsou na jižní Moravě a v severozápadních Čechách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 29. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:03