Agris.cz - agrární portál

Osazení úlů na krajském úřadě Vysočiny zdrží výskyt nemoci včel

29. 4. 2020 | ČTK

Osazení tří úlů včelami na krajském úřadě Vysočiny plánované na dnešek museli včelaři odložit kvůli výskytu onemocnění mor včelího plodu v tomto regionu. Kraj bude hledat náhradní termín, sdělila ČTK sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Nákaza byla zjištěna ve dvou chovech na území obcí Velký Beranov a Malý Beranov, zlikvidováno tam podle ředitele krajské veterinární správy Božka Vejmelky kvůli tomu bylo v součtu přes 60 včelstev. Do ochranného pásma, v němž začala platit mimořádná veterinární opatření, spadá i Jihlava.

Nařízení vydala veterinární správa v pondělí, na úřední desce kraje visí ode dneška. Včelaři v ochranném pásmu mimo jiné nesmí přemisťovat včely mimo ochranné pásmo, uvnitř pásma to je možné jen se souhlasem veterinární správy. Dodávat budou vzorky k dalšímu vyšetření. Mor včelího plodu je závažné onemocnění, které postihuje larvy včel.

O chov včel na horním balkoně jedné z budov krajského úřadu v Žižkově ulici by se podle dřívějších údajů kraje měli starat mladí jihlavští včelaři. V Jihlavě už bylo několik včelích úlů umístěno na střeše nákupního střediska City Park. Podle Františka Meduny z jihlavské organizace Českého svazu včelařů by si měly najít dostatek potravy i včely z úlů na krajském úřadě. Podotkl, že včely jsou schopné létat za potravou i víc než tři kilometry.


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:55