Agris.cz - agrární portál

Stát vypíše tendr na dalších 2100 tun mléka, komora to podporuje

30. 4. 2020 | ČTK

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypíše do konce týdne další tendr na sušené mléko, půjde o 2100 tun. Bude tak celkem hledat zhruba 4000 tun mléka, sdělili dnes ČTK zástupci správy. Podle tajemníka Agrární komory Jana Doležala jde o krok správným krokem, protože hrozilo snížení cen.

"Vláda schválila další nákup sušeného mléka do rezerv. Do konce týdne vypíšeme tendr na dodání 2100 tun," sdělil ČTK předseda SSHR Pavel Švagr. Věří, že se producenti do tendru přihlásí. "Jednak tím pomůžeme českým výrobcům a také navýšíme potravinové zásoby," dodal. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že správa se snaží naplňovat stanovené limity, ministerstvo pak dlouhodobě počítá se zvyšováním bezpečnosti a soběstačnosti ČR.

V Evropě se nyní v době koronavirové krize zhoršil odbyt mléka, je obtížnější logistika a vypadly dodávky do gastronomie. Horší odbyt tak mají například sýry. "Mlékárny tak část produkce přesunuly do sušeného mléka k dlouhodobějšímu skladování, přičemž hrozilo, že dojde k poměrně významnému poklesu ceny této komodity, což by tlačilo také na cenu mléčné suroviny. Proto se do tendru SSHR určitě hlavní mlékárny, které momentálně nadstandardní zásoby sušeného mléka mají, přihlásí," řekl Doležal.

Pokud by stát dělal další nákupy, bylo by podle tajemníka dobré, kdyby se orientovaly na máslo, sýry a hovězí maso, kde se také snížil odbyt.

Správa vypsala v minulém týdnu tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko. V průměru stát očekává, že plnotučného mléka zaplatí 98,4 koruny za kilogram. Například Madeta v té době prodávala 25kilogramové pytle plnotučného mléka za 134 korun za kilogram.


Zdroj: ČTK, 30. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:47