Agris.cz - agrární portál

Koronavirus komplikuje sklizeň čaje, i když poptávka prudce roste

30. 4. 2020 | ČTK

Koronavirus neobvykle zamíchal i jinak stabilním globálním trhem s čajem. Kvůli omezení pohybu totiž chybí pracovní síla, a proto jsou dodávky omezené. Miliony lidí, kteří musejí zůstat doma, pak zvyšují poptávku po tomto nápoji, který je známý i tím, že posiluje imunitu. Pět zemí - Čína, Indie, Keňa, Srí Lanka a Vietnam - se na celosvětovém vývozu čaje podílejí 82 procenty, ovšem přísná omezení pohybu, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, narušila hlavní období sběru čajových lístků a zpozdila některé dodávky asi o měsíc. To způsobilo prudký růst cen, uvedla agentura Reuters.

Méně sběračů v kombinaci s nižšími teplotami, než je obvyklé, za minulý měsíc pravděpodobně sníží sklizeň v Číně, která je největším producentem čaje na světě. V Indii, která je dvojkou na trhu, a na Srí Lance se pak na sklizni podepíše i nedostatek pracovníků, stejně jako počasí.

Sklizeň v Indii letos podle předpokladů klesne o devět procent na 120 milionů kilogramů. Omezení pohybu přimělo pěstitele zastavit sběr na začátku sklizně. Listy z první fáze, tedy z počátku sklizně, bývají nejvíce ceněné. Teď podle indického svazu pro obchod s čajem pěstitelé mají k dispozici zhruba polovinu pracovní síly. V březnu tak vývoz z Indie klesl o 34 procent a ze Srí Lanky se propadl o polovinu, uvádějí makléři a také indické ministerstvo obchodu. Mezinárodní výbor pro čaj ITC odhaduje, že letos se vývoz z Indie sníží o sedm procent.

Světlým bodem je Keňa, největší vývozce čaje na světě, kde byla sklizeň od března přerušena minimálně. ITC odhaduje, že domácí produkce v zemi by letos mohla stoupnout o 15 procent. Téměř beze změny by měla být i produkce ve Vietnamu, ten je však relativně menším hráčem na trhu.

Pěstitelé měli problém se sběrem první sklizně v oblasti indického Dárdžilingu, tedy oblasti známe nejdražším čajem na světě. Indie totiž nařídila svým obyvatelům zůstat doma až do 3. května, aby se její slabý systém zdravotní péče nezhroutil pod tíhou nemocných. Podle regionálního čajového svazu by druhá část sklizně, která obvykle začíná v květnu, měla klesnout o deset procent. Tyto ztráty už nevyrovnávají ani další fáze sklizně.

Kromě nedostatku sběračů je však problémem také nedostatek nákladních aut a cestovní omezení, která zpožďují převoz čaje na aukce a do přístavů. Přeprava čaje tak nyní trvá týden místo běžných tří dnů.

Všechny tyto problémy způsobily nedostatek čerstvých dodávek a zvýšily ceny, uvedl sekretář Kalkatského svatu obchodníků s čajem Kalján Sundaram. Při poslední aukci kupující zaplatili o třetinu větší cenu než v předchozí aukci ve státě Ásám, což podle něj naznačuje vysokou poptávku. Ásám je jedničkou v produkci čaje v Indii.

Na Srí Lance je podle místního svazu produkce čaje nižší téměř o čtvrtinu kvůli dřívějším suchům. Koronavirus má navíc teď negativní dopad na vývoz.

Turecko, které je největším světovým spotřebitelem čaje v přepočtu na hlavu, je v produkci čajových lístků obvykle soběstačné. Nyní ale také čelí nedostatku pracovníků. Místní producenti obvykle spoléhají na práci migrantů z oblastí, jako je Gruzie a Ázerbájdžán, letos však budou muset využít nezkušené místní sběrače, což může snížit dodávky.

Problémy s dodávkami přicházejí v době, kdy globální poptávka po potravinách a nápojích roste vlivem pandemie, kvůli níž musí být mnoho lidí v domácí izolaci. Čaj, který je po vodě druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě, se ukazuje jako preferovaná volba pro mnohé díky nízkému obsahu kofeinu a dalším zdravotním přínosům.

Odborníci z odvětví a z výboru ITC nečekají, že současný trend na trhu s čajem bude dlouhodobý a upozorňují, že velkým vývozcům zůstali z loňského roku nadbytečné zásoby. V krátkodobém horizontu však bude rovnováha mezi nabídkou a poptávkou narušena. Ceny čaje byly podle nich v posledních letech stlačeny, takže současné narušení dodávek může trhu poskytnout potřebnou podporu.


Zdroj: ČTK, 30. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:31