Agris.cz - agrární portál

Francouzští včelaři hlásí vynikající jarní produkci medu

6. 5. 2020 | ČTK

Francouzští včelaři mají zatím letos důvod k radosti, protože jarní sklizeň medu bude po týdnech teplého počasí zřejmě nejvyšší za několik desetiletí, píše agentura Reuters. Výzvou pro ně nyní ale zřejmě bude prodej tohoto medu, protože po celé Francii jsou v rámci opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, přerušené trhy pod širým nebem, nebo pro jejich provozování platí přísné podmínky.

"Květy přišly o téměř tři týdny dříve a sklizeň je velmi, velmi dobrá," řekl agentuře Reuters včelař Franck Portefaix, který se chovu včel v oblasti severně od Paříže věnuje více než 30 let, předtím včely choval jeho otec. Podle něj bude letošní sezonní produkce nejlepší za čtyři desetiletí.

V průměrném období může úl vyprodukovat čtyři až šest kilogramů medu, při dobrém období se to může zvýšit až na deset kilogramů. Při letošním teplém jaru však Portefaix očekává, že produkce nejlepších z jeho 500 úlů by mohla činit až 20 kilogramů.

"Rok 1976 byl opravdu referenčním rokem, velmi dobrým rokem. A tento rok začal podobně," uvedl Portefaix.

Ne úplně všichni včelaři však jásají. V severních a západních regionech sice bylo ideální dubnové počasí, dlouhodobá sucha však ohrozila produkci na jihu a nepříznivé počasí zasáhlo produkci akátového medu v departementu Landes. Mluvčí národního svazu francouzských včelařů Henri Clement upozornil, že kvůli klimatickým změnám je produkce stále nepředvídatelnější.

V roce 2018 Francie podle Francouzského svazu profesionálních včelařů (FFAP) vyprodukovala 28.000 tun medu. Loni však byla produkce neuspokojivá.

Pro včelaře je však nyní novým problémem prodej jejich výrobků. Z 20 trhů, na kterých Portefaix obvykle svůj med prodává, funguje nyní pouze jeden. Při prodeji musí mít on i jeho kolegové roušku a sklenice musí být přikryté celofánem, aby na ně zákazníci nesahali. "Máme vynikající produkci, takže budeme mít zásoby, až skončí omezení," říká Portefaix. "Ale toto období je dost obtížné."


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:46