Agris.cz - agrární portál

Beyond Meat v době koronaviru těží z problémů masokombinátů

7. 5. 2020 | ČTK

Americký výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně tržby o 141 procent na 97,1 milionu dolarů (2,4 miliardy Kč). Dostal se i do zisku, před rokem byl ještě ve ztrátě. V koronavirové krizi firma těží z problémů velkých masokombinátů, které kvůli šíření koronaviru musejí zůstat zavřeny. Nedostatek masa na trhu přiměl provozovatele rychlého občerstvení, aby se porozhlédli po alternativách.

Firma, která byla založena v roce 2009 a od května loňského roku se s jejími akciemi obchoduje na burze, vykázala za první čtvrtletí zisk 1,8 milionu dolarů. Za stejné období loni byla ještě ve ztrátě, která činila 6,6 milionu dolarů.

Analytici očekávali, že Beyond Meat bude ve ztrátě i za první čtvrtletí a že obrat bude nižší. Akcie firmy proto výrazně posílily, od začátku roku už přidaly přes 30 procent.

Veganské burgery od Beyond Meat bez živočišných přísad nabízejí různé řetězce s rychlým občerstvením, které se někdy obávají výpadků dodávek masa. Na nedostatek masových burgerů si na internetu podle agentury DPA stěžovali zákazníci řetězce Wendy's.

Ve snaze udržet zásobování trhu masem, využil americký prezident Donald Trump zákona Defense Production Act, který byl původně zamýšlen pro případ války. Podle údajů společnosti Nielsen se v týdnu do 25. dubna zvýšily ceny čerstvého masa v amerických obchodech o osm procent.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:52