Agris.cz - agrární portál

Ochlazení vinohrady na jihu Moravy neohrožuje, horší je sucho

13. 5. 2020 | ČTK

Pokles teplot provázející v současné době svátky "ledových mužů" vinohrady na jihu Moravy zatím výrazněji neohrožuje. Mnohem větší problém je zejména pro vinice mladší pěti let sucho. ČTK to řekli zástupci Svazu vinařů.

"Pokud se naplní současná předpověď počasí, kdy se nejnižší teploty zastaví jeden stupeň nad nulou, neměl by být větší problém. Ten by nastal v případě, že by ranní teploty klesly na několik hodin pod nulu, například k minus čtyřem. To by poškodilo už narašené pupeny," poznamenal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Meteorologové zatím ale až do víkendu pro jižní Moravu předpovídají nejnižší ranní teploty stále ještě nad nulou. Takový pokles réva vinná podle vinařů zvládne.

"Pokud by teploty pod nulu přece jen spadly, v těchto dnech by to už představovalo problém. Letorosty jsou už deset až 15 centimetrů dlouhé, podle odrůdy," konstatoval viceprezident svazu Josef Svobody z Habánských sklepů.

V současnosti pro vinohradníky mnohem větší problém představuje dlouhotrvající sucho. A to zejména tam, kde se starají o vinohrady mladší než pět let. Starší vinohrady si ještě z větší hloubky dokážou vodu vytáhnout, ty mladší ale ne.

"Tyto vinice nemají dostatečně vyvinutý kořenový systém. A je vidět, že raší nepravidelně, některá očka jsou opožděná. Na tento týden ale nějaké srážky předpovídají, tak snad se předpovědi naplní," dodal Svoboda.

Dlouhodobé sucho zvyšuje také náchylnost rostlin k chorobám a činí je zranitelnější vůči škůdcům, kterým naopak prospívá. Nejvíc vláhy réva potřebuje od poloviny června do srpna, kdy se z květů vytvářejí bobule, které potom dozrávají.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:02