Agris.cz - agrární portál

Jak efektivněji snížit úvěrové zatížení zemědělců

15. 5. 2020 | ASZ

Asociace soukromého zemědělství ČR se dopisem obrátila na ministra zemědělství Miroslava Tomana ve věci nově připravovaného programu PGRLF „Provoz 2020 - snížení jistiny úvěru“. Vítáme záměr ministerstva otevřít další program v rámci fondu, který dlouhodobě považujeme za efektivní nástroj podpory zemědělců a který coby rychlou pomoc zemědělcům postiženým mimořádnými opatřeními označil také evropský komisař pro zemědělství. Nicméně jsme přesvědčeni, že tuto podporu, která směřuje ke snížení úvěrového zatížení a podpoře cash-flow, je třeba dostat k daleko většímu počtu zemědělských podnikatelů.

Žádáme o rozšíření podpory na snížení jistiny také u investičních úvěrů otevřených u komerčních bank, včetně již běžících závazků. Jedním z deklarovaných cílů programu je snížení úvěrového zatížení zemědělců, které často vyplývá z uzavřených investičních úvěrů. Právě zde proto považujeme pomoc za potřebnou.

Dále ASZ ČR požaduje umožnit žadatelům prostřednictvím programů PGRLF požádat o podporu úroků u všech provozních i investičních úvěrů včetně již běžících. Obáváme se, že nejrizikovějším prvkem pro cash-flow zemědělců mohou být dlouhodobě běžící úvěry na nákup půdy, respektive povinnost pravidelné úhrady jejich úroků.

V rámci kritérií pro příjemce podpory požadujeme snížit minimální podíl příjmů ze zemědělské prvovýroby z 50 na cca 30 %. Aktuálně navržený požadovaný podíl znemožňuje žádat zejména začínajícím subjektům, které často patří mezi nejohroženější skupiny zemědělských podnikatelů, protože mají vysoké úvěrové zatížení a mohou se dostat do obtíží s nedostatkem dostupných financí.

Dále požadujeme úplně vypustit podmínku, která stanoví, že žadatel podal v roce 2019 žádost o poskytnutí podpory pojištění plodin a/nebo hospodářských zvířat. Považujeme tuto podmínku za zcela irelevantní a bez jasné souvislosti s cíli programu Provoz 2020. Tato podmínka může navíc vyřadit například zemědělce, kteří hospodaří převážně na travních porostech nebo pěstují pícniny na orné půdě, a jejichž možnosti pojištění jsou v našich podmínkách zcela minimální. Existuje také skupina zemědělců, kteří o podporu pojištění nežádají, přestože si plodiny či zvířata standardně pojišťují. Nevidíme důvod pro diskriminaci těchto žadatelů. 

Zároveň jsme při této příležitosti požádali o úpravu harmonogramu programu Půda, který je standardně otevírán každoročně vždy na několik málo měsíců. Tento program má velký potenciál být využit daleko více žadateli, pokud by bylo umožněno žádat v průběhu celého roku. Zemědělci zpravidla nemohou ovlivnit termín nákupu půdy podle otevření programu, ale musí využít vždy aktuální nabídky. 

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 15. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:28