Agris.cz - agrární portál

Koronavirová omezení přidělávají starosti i francouzským farmářům

15. 5. 2020 | ČTK

Francouzští zemědělci na začátku období sklizně čekají, až se otevřou hranice pro sezonní pracovníky, kteří každoročně přijíždějí z ciziny pomoci s prací na polích a v sadech. Napsala to ve středu agentura AFP, podle níž vláda v této souvislosti avizovala úpravu opatření, konkrétní kroky ale stále neučinila. Obavy kolem zpracování úrody byly v souvislosti s restrikcemi zavedenými kvůli koronaviru hlášeny i z dalších evropských zemí včetně Česka.

Francouzští pěstitelé v minulých letech částečně spoléhali nejenom na brigádníky z východní Evropy, ale také na Španěly, Portugalce či Tunisany. Podle hlavního zemědělského odborového svazu FNSEA cizinci běžně tvořili více než třetinu sezonní pracovní síly.

Kvůli pandemii nemoci covid-19 ale mohou aktuálně do Francie vstupovat pouze lidé s vážným důvodem k cestě. Deník Le Monde do této kategorie zahrnuje i "přeshraniční pracovníky", lidé přijíždějící kvůli zpracování zemědělské produkce jsou ale zatím na hranicích odmítáni. Vedení jižního departementu Pyrénées-Orientales potvrdilo, že v pondělí takto nebylo přes tamní hranici se Španělskem puštěno 200 lidí. Stejný osud prý minulý týden potkal po příletu na pařížské letiště v Roissy 73 Bulharů, z nichž se někteří měli zapojit do prací na polích se zeleninou.

Vláda minulý týden naznačila, že sezonní pracovníci z Evropy by mohli vzhledem k "naléhavému ekonomickému zdůvodnění" dostat výjimku ohledně vstupu na francouzské území. Ministr zemědělství Didier Guillaume ve středečním rozhlasovém rozhovoru uvedl, že cizince "potřebujeme, abychom francouzské zemědělství dali do pohybu". Avizoval při tom brzké rozhodnutí týkající se příchodu občanů členských zemí EU vybavených pracovní smlouvou.

Pro některé pěstitele už se mezitím čas do sklizně krátí, což platí i pro Albana Lambertina z regionu Vaucluse, jehož farma produkuje hrozny. V domnění, že jim to úřady již umožní, organizoval na tento týden příjezd čtyř španělských pracovníků, kteří s ním uzavřeli pracovní smlouvu. Ovšem na hranici jim řekli, aby se vrátili domů.

Frédéric Veve zase doufá v brzký příjezd asi 15 Španělů kvůli sběru třešní a přípravným pracím ve svých vinohradech. "Netrpělivě je očekáváme. Mají ty práce v malíčku a velmi si jich vážíme," řekl. Zatím zaměstnává několik Francouzů, kteří prý odvádějí skvělou práci, přestože "nikdy v životě vinnou révu neviděli". Lidé, které boj proti šíření koronaviru uvrhl do částečné nezaměstnanosti, se ovšem budou s uvolňováním opatření vracet ke svým dřívějším aktivitám, podotýká AFP.

Starosti kvůli nedostatku sezonních pracovníků ze zahraničí nemají jen zemědělci ve Francii. Týká se to i České republiky, která od začátku týdne povoluje vstup občanům zemí mimo EU, pakliže se prokážou negativním testem na koronavirus a jsou nezbytní kvůli sezonním pracím či zaměstnání v některých oborech. V Británii zase zemědělství běžně každý rok zaměstnává desetitisíce cizinců a vláda nyní vyzývá dočasně nezaměstnané obyvatele, aby je na polích nahradili.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:58