Agris.cz - agrární portál

Vojenské lesy a statky vysadily na jaře přes 7,5 milionu stromů

15. 5. 2020 | ČTK

Vojenské lesy a statky (VLS) vysadily na jaře přes 7,5 milionu stromů. Další 1,5 milionu sazenic chce státní podnik osadit při příznivém počasí během května. Cílem je obnovit lesy v současných a bývalých vojenských újezdech, které jsou postižené klimatickou kalamitou, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí podniku Jan Sotona.

Letos by VLS chtěly celkem vysázet 12,5 milionu lesních dřevin. Sotona ČTK řekl, že takové množství se již blíží běžné výsadbě, při které ročně lesníci vysadí asi devět až deset milionů sazenic. Předloni jich VLS vysázely 20 milionů a loni 23 milionů.

Podle ředitele VLS Petra Krále zkomplikovala logistiku dodávek i samotnou výsadbu opatření, která jsou spojená s pandemií nového koronaviru. Značnou část prací v lese totiž obstarávají zahraniční sezonní pracovníci. "Přesto jarní obnova lesů u VLS jede podle plánu. Pokud se nevyskytnou nějaké neočekávané komplikace, počítáme, že do konce května budeme mít jarní obnovu hotovou," dodal Král.

Přes 60 procent na jaře vysázených sazenic tvoří listnaté dřeviny, a to především dub, buk, javor, olše a lípy, ale také dub červený, jasan, habr, jilmy, osika a třešeň. "Bezmála 1,2 milionu pak připadá na jedle, borovice, modříny a douglasky, jen 1,7 milionu bude připadat na smrk, který lesním lokalitám dříve dominoval," poznamenal Sotona. VLS se tak lesy, o které se stará, snaží druhově zpestřit. Měly by pak podle lesníků lépe odolávat klimatickým změnám. Podle Krále letos pracovníci VLS na holinách sázeli vždy alespoň tři druhy dřevin, každá z nich měla zastoupení minimálně 20 procent.

Lesníci také část holin i stávajících porostů osili javorem mléčem a klenem a břízou. "Doplněním standardní výsadby chceme dát mnohem větší prostor tvořivým silám přírody. Ať příroda v čase sama ukáže, co je tam vhodné, aby vyrostlo," uvedl náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Nové dřeviny lesníci VLS sázeli v Brdech, na Šumavě, v Doupovských horách, v Ralsku, na Drahanské vrchovině a na Libavé. Drahanská vrchovina a Libavá byly kalamitou v minulých letech postiženy nejvíce. V újezdu Březina na Drahanské vrchovině v březnu a dubnu vysázeli 3,4 milionu nových stromů, celkem by jich letos mělo být 5,3 milionu. Na Libavé by letos mělo přibýt 4,8 sazenic. Za poslední tři roky v ní lesníci vysázeli podle Sotony 35 milionů sazenic.

Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 140.000 hektarů půdy. Z toho přibližně 125.000 hektarů tvoří lesní pozemky převážně v armádních výcvikových prostorech. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:52