Agris.cz - agrární portál

Liberecký spolek chce do dvou let vysázet minimálně 1000 tisů

18. 5. 2020 | ČTK

Liberecký spolek Čmelák chce do dvou let vysadit po Libereckém kraji minimálně 1000 sazenic zvláště chráněného tisu červeného. Jde o projekt za zhruba dva miliony korun, vzácnou dřevinu chce spolek ve spolupráci s lesními správci a dobrovolníky sázet do lesů i volné krajiny. Přes desetinu nákladů pokryje dotace z ministerstva pro životní prostředí. ČTK o tom za organizátory informovala Romana Prošková.

Tis červený je původní dřevina české krajiny, který rostl v lesích. Už to neplatí a ze zákona jde o druh zvláště chráněný, silně ohrožený. "Široké veřejnosti je nyní znám spíše jako dřevina parková v podobě nepůvodních keřových zahradnických kultivarů. Většina původních populací tisu v ČR má již tak omezený počet jedinců a zároveň nedostatek přirozeného zmlazení, že bez podpory hrozí jejich zánik během relativně krátké doby," uvedl Jiří Antl, který má ve spolku projekt na starosti.

Za úbytkem tisu jsou podle autorů iniciativy změny vyvolané v lesích intenzivním hospodářským využíváním, ale také cílená těžba. "Tis má velmi tvrdé pružné dřevo, byl proto ve středověku využíván na výrobu luků a kuší a byl hojně vyvážen, především do Anglie. Jeho dekorativní červené dřevo bylo navíc hojně využíváno na obklady," uvedla Prošková. V součinnosti s téměř nulovou výsadbou to podle ní vedlo k velkému úbytků tisů nejen v české krajině, ale v celé Evropě.

Záchraně tisu se liberecký spolek věnuje už 23 let a do krajiny Jizerských hor vysadil dosud 644 tisů. "Z předchozích sběrů máme v současné době ve školkách napěstováno okolo 1500 sazenic. Polovinu z nich máme v úmyslu v nejbližších dvou letech vysadit do krajiny celého Libereckého kraje. Půjde nejen o pro tis typické lesní lokality, ale i o volnou krajinu, kde sazenice tisu rychleji dospějí a mohou šířit semena do svého okolí," uvedl předseda Čmeláku Jan Korytář. Vysazené tisy by měly podle autorů projektu do budoucna vytvořit ohniska přirozeného šíření této dřeviny do krajiny.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:04