Agris.cz - agrární portál

Pivovar v Brně zlikvidoval 14.000 litrů piva kvůli dani

20. 5. 2020 | ČTK

Pivovar v Brně za přítomnosti celníků nechal zlikvidovat 14.000 litrů nespotřebovaného piva. Bude mít nárok na vrácení příslušné částky spotřební daně. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková, název pivovaru nesdělila.

Ve skladech restaurací, barů i samotných pivovarů podle Temňákové zůstaly zásoby nespotřebovaného piva, které už nebude ke konzumaci možné použít. "Schválená novela zákona o spotřebních daních však umožnila provozovatelům daňových skladů v těchto případech požádat příslušného správce daně o možnost vrácení již distribuovaného piva zpět do skladů do režimu podmíněného osvobození od daně, aby ho bylo možné pod dohledem celníků přepracovat nebo zlikvidovat a následně si požádat o vrácení již uhrazené spotřební daně," uvedla mluvčí.

V případě pivovaru v Brně šlo o 14.000 litrů piva, které bylo staženo z prodeje z tanků a následně zlikvidováno. "Postupně zde bude likvidováno i další pivo, které měly některé podniky nakoupeno v KEG sudech. Daňový subjekt tak bude mít nárok na vrácení příslušné částky spotřební daně," uvedla mluvčí.

Pivovary mohou žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím. O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální. Restaurační předzahrádky byly zavřené do 11. května, interiéry hospod a restaurací se otevřou v pondělí 25. května. Podle dřívějších odhadů svazu jde o čtvrtletní produkci pivovarů, tedy 1,5 milionu hektolitrů piva. Na spotřební dani by obor zaplatil za toto množství víc než 100 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:28