Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná půl miliardy na splácení půjček pro zemědělce

25. 5. 2020 | ČTK

Zemědělci by mohli získat až 150.000 korun na splácení jistiny půjček. Program pro malé a střední podniky probere v pondělí vláda. Peníze budou mít šanci získat firmy, které podaly loni žádost o poskytnutí finanční podpory na pojištění plodin nebo hospodářských zvířat u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Podle materiálu ministerstva zemědělství, který má ČTK k dispozici, jde o 5000 žadatelů, dvě třetiny z nich jsou zemědělští podnikatelé malé a střední velikosti. V programu by se mohlo přerozdělit až půl miliardy korun.

Úvěry se teprve budou moci uzavírat, podporu ale nedostanou žadatelé na kontokorenty nebo revolvingové úvěry. Příjemci podpory nebudou muset prokazovat bezdlužnost, nesměli ale k poslednímu dni loňského roku být "podnikem v obtížích". "Cílem podpory je snížení provozních nákladů, zvýšení likvidity a zajištění toho, aby přijatá opatření související s nákazou COVID-19 neohrozila životaschopnost resp. konkurenceschopnost dotčených subjektů. V konečném důsledku by bez této podpory jinak došlo k jednoznačnému snížení/ohrožení potravinové soběstačnosti ČR," uvádí ministerstvo.

Peníze se budou moci využít na jednorázové splátky provozního úvěru nebo na splácení provozního úvěru do dvou let od podpisu smlouvy o podpoře. Pokud by vláda rozhodla o dalších penězích, šly by zemědělským mikropodnikům, uvádí ministerstvo.

Zemědělský resort nedávno informoval o navýšení národních dotací. Půjde na ně stejně jako loni 4,4 miliardy korun. Peníze navíc našel resort v úsporách, nebude tak o ně muset žádat vládu, sdělil dříve ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

V mimořádném kole evropského rozvojového programu se pak přerozdělí čtyři miliardy korun. Peníze půjdou hlavně na pěstování citlivých komodit jako ovoce, zelenina, brambory nebo chmel a také na chov prasat a drůbeže. Stát bude žádosti přijímat od 15. července do 4. srpna. Novinkou bude záloha na projekty ze strany státu.

drh gcm


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:13