Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 25.5. 2020

26. 5. 2020 | Agris

Potravinová soběstačnost v Česku – podle odborníků pomůže vyšší produkce ovoce a zeleniny, osvěta či tlak na velké řetězce

S koronavirovou krizí v Česku začaly sílit i hlasy po větší potravinové soběstačnosti. Odborníci volají zejména po větší produkci ovoce a zeleniny, rozšíření skladovacích prostor či výraznější osvětě směrem k českým potravinám. Podle obchodníků jsou v tomto směru největší překážkou zahraniční řetězce, které preferují více potravin původem ze zahraničí.

Květák za více než 70 korun a paprika za 130. Kdo to koupí? říkají lidé

Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.

Rekordní úroda pšenice a kukuřice na obzoru

Květnová zpráva WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) amerického Ministerstva zemědělství ohledně celosvětového vývoje zemědělských komodit přinesla překvapivé zprávy. Úroda pšenice v Austrálii by měla dosáhnout nečekaných maxim, která plynou z příznivých podmínek, které vystřídaly dlouhotrvající sucha.

Skokově zdražily potraviny, když před 30 lety zrušili zápornou daň z obratu

Pád komunistického režimu vyvolal potřebu nastartovat transformační proces a převést centrálně plánovanou ekonomiku na tržní hospodářství. Základním krokem cenové liberalizace bylo i odstranění záporné daně z obratu u potravin, ke kterému se vláda rozhodla před 30. lety, 24. května 1990.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 26. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:34