Agris.cz - agrární portál

Zemědělci kvůli epidemii zrušili krajské dožínky v Hradci Králové

26. 5. 2020 | ČTK

Zemědělci Královéhradeckého kraje kvůli epidemii koronaviru zrušili letošní 17. ročník krajských dožínek. Dožínky se měly konat na závěr žní v polovině září. Každoročně je navštěvovalo přes 30.000 lidí. "Rozhodli jsme se letošní ročník z důvodu rizika šíření koronaviru zrušit. Zdraví vystavovatelů a návštěvníků je přednější," uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Hana Pisarčíková.

Hradecké dožínky jsou prezentací zemědělců a potravinářů kraje a oficiálním zakončením žní. Od svého vzniku patří k nejnavštěvovanějším akcím v krajském městě. Agrární komora již začala připravovat dožínky pro příští rok, konat by se měly 18. září 2021.

"Královéhradecké dožínky každý rok přivedou do krajské metropole desetitisíce návštěvníků a jejich popularita ani v dnešní době neupadá," řekl radní kraje pro zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL). Kraj, který dožínky finančně podporuje, podle Klímy alespoň podpoří menší akci v podobě výročního farmářského trhu. Konat by se měl na podzim.

Obdobné akce byly zrušené i jinde v České republice. Zrušen byl mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích, který měl být na přelomu srpna a září. Zrušena byla i zářijová národní přehlídka českého strakatého skotu v Radešínské Svratce na Ždársku.

ry dr


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:25