Agris.cz - agrární portál

Toman: ČR už pesticidů používá málo, k plánům EU mám výhrady

28. 5. 2020 | ČTK

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) má výhrady k návrhům Evropské komise (EK) na plošné snižování užívání pesticidů v příštích letech. Nechci poslat zemědělství, potažmo celý venkov do útlumu, řekl dnes na tiskové konferenci. Podle něj ČR již nyní používá méně pesticidů a umělých hnojiv, než je průměr Evropské unie a také méně než některé západní evropské státy.

Komise plánuje výrazně snížit používání chemických pesticidů a hnojiv v evropském zemědělství, které by v následujícím desetiletí mělo omezit svůj negativní vliv na klimatické změny. Počítá s tím zemědělská strategie, kterou v druhé polovině května komise EK zveřejnila a v jejímž rámci se má do roku 2030 používat jen polovina současného objemu prostředků proti škůdcům. Až čtvrtina zemědělské půdy má v té době patřit organickému farmaření, což vítají ekologické organizace, ale kritizují někteří zemědělci.

Podle Tomana je strategie nereálná. "Teď s kolegy sepisujeme výhrady a děláme analýzy," uvedl ministr. Podle něj není jasné, z jakého základu při snižování pesticidů komise vychází.

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin, jako jsou pesticidy, klesla předloni o 8,8 procenta na 11,7 milionu kilogramů. V předchozích čtyř letech vždy překročila 12 milionů kilogramů, v roce 2014 i 13 milionů kilogramů, uvádí Výroční zpráva o plnění Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů. Spotřeba účinné látky glyfosát, která se používá například v přípravku RoundUp, pak předloni klesla zhruba o čtvrtinu na 558.837 kilogramů. Nejvíce meziročně klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin u herbicidů a desikantů, zhruba o deset procent, a u fungicidů o osm procent. Naopak nárůst o 23 procent byl u biopreparátů a o 14 procent u rodenticidů.

ČR je z hlediska spotřeby přípravků na ochranu rostlin v nejnižší třetině mezi evropskými státy, upozornil již dříve předseda České společnosti rostlinolékařské Vladimír Řehák. Například v Polsku je množství těchto přípravků podle něj násobně vyšší, přesto lidé v obchodech klidně sáhnou po tamních potravinách.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 09:27