Agris.cz - agrární portál

Šampionem Festwine je italské Rocca Belconte Rosso IGT

28. 5. 2020 | ČTK

Šampionem 16. ročníku mezinárodní soutěže vín Festwine se stalo italské červené víno Rocca Belconte Rosso IGT ročník 2017, které do Česka dováží Dalibor Salívar. Vítěze vybrala porota ve Velkých Pavlovicích, slavnostní předání ocenění letos pořadatelé kvůli pandemii koronaviru zrušili. ČTK to dnes řekl ředitel soutěže Tomáš Vican z pořádající Vinné galerie v Brně.

"Obvykle jsme hodnocení pořádali okolo 10. května. Rozhodli jsme se, že termín hodnocení o dva týdny posuneme a uvidíme, jak se situace vyvine. Dál do června a července jsme soutěž posouvat nechtěli. Zároveň jsme rovnou počítali se zrušením slavnostního večera, proto jsme také požádali vinaře o zaslání menšího počtu vzorků než obvykle," konstatoval Vican.

Pro hodnocení soutěž tradičně využívá Ekocentrum Trkmanka ve Velkých Pavlovicích, které disponuje dostatečně rozlehlým prostorem. "Vždy jsme hodnotili pouze v jedné části velké lodě, teď jsme ji využili celou tak, abychom zajistili dostatečné rozestupy mezi jednotlivými hodnotiteli. Těch bylo letos 30 a hodnotili rekordních 661 vzorků ze všech našich vinařských podoblastí doplněné o přihlášené z Rakouska a Itálie," dodal Vican.

Ocenění za nejlépe hodnocenou kolekci vín získalo Vican rodinné vinařství Mikulov, pohár za nejvýše ohodnocené bílé moravské víno získal Znovín Znojmo za Tramín červený, vzb 2017, pohár ze nejvýše ohodnocené červené moravské víno pak Vladimír Čotek za Cuvée Garden Blanche mzv 2019.

Letošní ročník hodnotitele překvapil množstvím kvalitních vín z dosud nepříliš známých malých vinařství a od mladých vinařů. "Je to skvělá zpráva hlavně pro spotřebitele, který se rozšiřují možnosti výběru," dodal Vican.

Celkové výsledky dnes pořadatelé rozešlou účastníkům soutěže.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:11