Otevřeli pekárnu uprostřed krize. Zákazníci v ní vidí pekařům pod ruce

Přímo před očima zákazníků vznikají křupavé croissanty, bagety nebo francouzský chléb z kvásku v centru Brna. Uprostřed koronavirové krize tam otevřeli svoji druhou řemeslnou pekárnu s názvem William Thomas Artisan Bakery pekaři Vilém Ráček a Tomáš Kadlec.

Nová pekárna v Jaselské ulici přivítala první zákazníky 4. května a ani přes nouzový stav a povinné roušky o ně rozhodně nebyla nouze. „Prodejna je navržena tak, aby zákazníci od prodejního pultu viděli i do výrobní části a mohli tak nahlédnout, jak naše pečivo vzniká,“ vysvětlují mladí pekaři, jak svoji druhou pekárnu kousíček od takzvaného červeného kostela koncipovali.

Tu první otevřeli v září 2018 na Mozolkách v brněnské části Žabovresky, kde prodávají ručně vyráběné pečivo přímo z okénka pekárny. Přípravy na spuštění tohoto provozu ale začaly daleko dříve, už v roce 2016. Tehdy se totiž rozhodli, že zaplní díru na trhu poctivým řemeslným pečivem z kvalitních surovin.

Bez margarínu a zbytečné chemie

Doma v garáži tak začali experimentovat, napřed s croissanty. „První pokusy byly naprosto zoufalé a museli jsme toho spoustu vyhodit. Příprava croissantů je totiž velmi háklivá na sebemenší chybičku, tedy pokud nechcete používat margarín, stabilizátory a další chemii, kterou jsme my hned na začátku odmítli,“ líčí Tomáš Kadlec.

Dlouhé měsíce pokusů a omylů se ale vyplatily, croissanty z William Thomas Artisan Bakery se s průmyslovou produkcí vůbec nedají srovnávat. Postupně začali péct také bagety, kváskový i toustový chléb. Ke stále nabídce přidávají další pekařské speciality pro daný den, ve středu tak bývají v nabídce tzv. kroláče, v pátek třeba croque monsieur nebo burgerové briošky.

Zkouškové období pro každý druh

Uvedení každého druhu pečiva na pult ale předchází podobný proces ladění, jako tomu bylo u croissantů. Jako základ jim slouží tradiční postupy mistrů francouzského pečiva. „Každému druhu předchází takové zkouškové období, během kterého pilujeme recepturu k dokonalosti. Ladíme suroviny, aby k sobě pěkně sedly, ladíme chuť, konzistenci těsta, správné propečení kůrky, množství náplně a spoustu dalších věcí,“ shodují se někdejší spolužáci z gymnázia.

Jejich produkty jsou k dostání nejen na Mozolkách a v Jaselské ulici, ale i v některých obchodech s potravinami, jako je třeba Sklizeno nebo Dobrej špajz. Pravidelně je odebírá také řada brněnských restaurací. Ještě před otevřením nového provozu spustili v reakci na koronavirová opatření v dubnu letošního roku také rozvoz pečiva.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info