Agris.cz - agrární portál

Projekt EUPHRESCO poskytl širší spolupráci v boji proti šíření škodlivých organismů i osvětu veřejnosti

1. 6. 2020 | ÚKZÚZ

V květnu proběhlo vyhodnocení projektu International Plant Sentinel Network spadající pod EUPHRESCO, kterého se zúčastnil i ÚKZÚZ v roli národní organizace pro ochranu rostlin v ČR. Pozitivně bylo hodnoceno zpracování řady odborných materiálů ze strany ÚKZÚZ, týkajících se škodlivých organismů pro potřeby botanických zahrad a arboret. Projekt v sobě zahrnul i osvětu veřejnosti v ochraně rostlin před zavlékáním a šířením škodlivých organismů na naše území.

ÚKZÚZ se účastnil mezinárodního projektu International Plant Sentinel Network spadající pod EUPHRESCO (EUropean PHytosanitary RESearch COordination), který byl zahájen 1. 1. 2017 a ukončen 31. 3. 2020.  Kromě České republiky se projektu účastnily i Velká Británie, Rakousko, Belgie, Německo, Itálie, USA, Španělsko, Austrálie, Dánsko, Nový Zéland, Švédsko a Švýcarsko.

Cílem projektu bylo především propojit činnost botanických zahrad a arboret, příslušných národních organizací ochrany rostlin, výzkumných a diagnostických center, za účelem vytvoření spolupracujících sítě na úseku ochrany před zavlékáním a šířením škodlivých organismů.  Projekt vznikl jako podpora prevence zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů.

ÚKZÚZ uskutečnil již v lednu 2017 první představení projektu International Plant Sentinel Network. Projekt se v České republice zaměřil především na vzájemnou výměnu informací o šíření škodlivých organismů, pořádání přednášek, zpracování informačních materiálů a pomoc při diagnostice škodlivých organismů. Do projektu se zapojilo celkem 50 botanických zahrad, za ČR se jednalo o  botanické zahrady při Karlově  univerzitě Praha, Masarykově univerzitě v Brně a  Palackého univerzitě v Olomouci.  

V květnu 2020 proběhlo vyhodnocení celého projektu se pozitivním závěrem ke zpracování řady materiálů týkajících se škodlivých organismů pro potřeby botanických zahrad a arboret. Mezi materiály patřil např. průvodce poškození listů okrasných dřevin, vadnutí dřevin, přehledy fotografií poškození pro diagnostické účely. Nesmíme opomenout, že v rámci projektu se uskutečnily i tři ročníky Noci vědců, při kterých ÚKZÚZ prezentoval svoji činnost veřejnosti podle konkrétních témat.

Součástí V rámci ČR byla nastavena spolupráce s botanickými zahradami a arborety a předpokládáme, že bude pokračovat i po ukončení tohoto projektu.

Pozn. EUPHRESCO je síť organizací, které financují výzkumné projekty a koordinují národní výzkum ve fytosanitární oblasti


Zdroj: ÚKZÚZ, 1. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 00:50