Agris.cz - agrární portál

Česká zemědělská univerzita v Praze se umisťuje na předních příčkách ve světovém měřítku v boji proti covid-19

1. 6. 2020 | ČZU

1. místo v rámci České republiky a 14. místo celosvětově! To je skvělý úspěch České zemědělské univerzity v Praze, která se zapojila do projektu Rosetta@home s cílem pomoci v boji proti COVID-19. Pro tyto účely byla využita a poskytnuta volná výpočetní technika s důrazem na bezpečnost a zachování chodu produkčního prostředí nejen do projektu roesetta@home, kde ČZU v Praze úspěšně boduje, ale i do projektu Folding@home. Zapojení univerzity do výzkumu původně iniciovala již na začátku března Provozně ekonomická fakulta ČZU, která poskytla svou kompletní výpočetní kapacitu BigData clusteru. Následně se zapojili i pracovníci Odboru informačních a komunikačních technologií ČZU s další výpočetní kapacitou, kterou ČZU disponuje.

„Poskytli jsme výpočetní zdroje, které jsou primárně určeny pro vědecké výpočty. Tyto zdroje v době omezení z důvodu situace v souvislosti s celosvětovou pandemií nebyly dostatečně využívány. Proto jsme jejich veškerou volnou kapacitu alokovali pro projekty, které se věnují boji s vážnými nemocemi, mimo jiné covid-19“, vysvětluje ředitel Odboru IT ČZU Ing. Luděk Chaloupka.

Odbor IT ČZU původně oslovili zástupci PEF ČZU, kteří jako první přišli s myšlenkou zapojit IT zdroje do výzkumu kolem COVID-19. To bylo nakonec inspirací i pro Odbor informačních a komunikačních technologií ČZU, ale i pro další součásti univerzity. „Výzkum v této vážné situaci se pro nás stal prioritou s cílem co nejrychleji pomoci. Účasti v projektu jsme s kolegou věnovali, i s ohledem na změnu chodu běžného života na univerzitě, veškerý možný čas“, říká Ing. Tomáš Kotek, Ph.D., technický specialista IT.

Projekty Rosetta@home  a Folding@home se věnují výzkumu léků na nejzávažnější nemoci. Laikovi by se na první pohled mohlo zdát, že účast v takových projektech je jen pro odborníky a jejich specializovanou výpočetní techniku, ale opak je pravdou. „Zapojit se může kdokoli, kdo je ochotný pomáhat a má doma běžnou PC techniku, tedy notebook, stolní počítač nebo i „herní“ PC“, vysvětluje Tomáš Kotek.

Více na: prezentace.czu.cz/vedeckevypocty

autor: Michal Benda


Zdroj: ČZU, 1. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:03