https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-lide-loni-znicili-11-9-milionu-hektaru-tropickeho-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Lidé loni zničili 11,9 milionu hektarů tropického lesa

3.6.2020 01:00 (ČTK)
Kácení lesa pro palmovou plantáž.
Kácení lesa pro palmovou plantáž.
V loňském roce se na světě vykácelo nebo vypálilo 11,9 milionu hektarů tropického lesa. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila organizace Global Forest Watch (GFW). Rok 2019 tak byl co do odlesňování podle ní třetí nejhorší od počátku nového tisíciletí.
 

Z celkové rozlohy vykáceného či vypáleného tropického lesa tvořil 3,8 milionu hektarů nedotčený prales, který je důležitý pro biodiverzitu na planetě. Zbytek činil les druhotný, který vzniká přirozenou obnovou či zalesněním. Podle GFW tak loni zmizela každých šest vteřin část nedotčeného pralesa o velikosti fotbalového hřiště.

Horší situace než loni byla v oblasti ničení nedotčených pralesů od počátku tisíciletí jen v letech 2016 a 2017, uvádí studie.

Obzvlášť špatná byla podle GFW situace loni v Brazílii, kde nenávratně zmizelo 1,4 milionu hektarů pralesa, a dále v Kongu (475.000 hektarů), Indonésii (324.000 hektarů) a Bolívii (290.000 hektarů).

Slibné jsou podle GFW naopak zprávy ze západní Afriky. Například Ghana či Pobřeží slonoviny snížily loni ve srovnání s rokem 2018 úbytek původního pralesa o padesát procent.

Organizace Global Forest Watch zároveň varovala, že by pandemie covidu-19 mohla mít negativní vliv i na další odlesňování. Podle její zástupkyně Mikaely Weisseové by se totiž vlády mohly v rámci úsilí o hospodářskou obnovu po pandemii pokusit oslabit zákony na ochranu životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.6.2020 10:04
Zajímavé, že kolem po****ných e-mobilů se můžou obhájci strhat, ale tahle katastrofa je nechává v klidu...
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.6.2020 12:35
Výsledek ekologických blábolů o nutnosti boje proti CO2.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.6.2020 18:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Výsledek rozežranosti amerických a evropských spotřebitelů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2020 16:40
Kolik z toho bylo dřeva, které proletělo kotli tepelných elektráren, aby se vyhovělo environmentalistickému blbnutí z brusele?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.6.2020 18:52 Reaguje na Viktor Šedivý
Řekl bych že 0, dřevo tropických stromů je drahá komodita.
Vaše otázka měla spíše znít, kolik km čtverečních lesa bylo vykáceno, aby se na jeho místě produkovala GMO soja sloužící jako krmivo pro americký a evropský dobytek, aby měl USA a EU občan na pultě nadbytek laciného hovězího.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist