Agris.cz - agrární portál

O učební obor pekař je na jihu Čech minimální zájem

4. 6. 2020 | ČTK

Učební obor pekař patří mezi studenty v Jihočeském kraji mezi nejméně atraktivní. Nezájem vede k tomu, že některé provozovny mají nedostatek pracovníků. Proto také po téměř třech desítkách roků zavřela v těchto dnech pekárna v Horní Plané na Českokrumlovsku, která zásobovala řadu potravin nebo restaurací v okolí lipenské přehrady.

"Optimální stav pro tuto provozovnu je 19 lidí. V poslední době jich tu pracovalo ale 13 a žádný z nich nebyl vyučený v oboru," řekl dnes novinářům Jan Hoffmann, provozně technický manažer Coop Jednota Kaplice, která pekárnu v Horní Plané provozovala.

Momentálně v Jihočeském kraji existuje prakticky jen jeden aktivní učební obor se specializací pekař. Zájemci jej mohou studovat na českobudějovické střední obchodní škola v Husově ulici. Ve třech ročnících bylo v září 2019 celkem 24 žáků. "A do závěrečného nastoupili jen čtyři," řekl ČTK Jiří Moravec z odboru školství Jihočeského kraje.

Podle něj patří v regionu pekař mezi obory, o něž je minimální zájem. "Další řemesla, které mají málo žáků, jsou například tesař, lakýrník nebo malíř," dodal. Hoffmann uvedl, že další problém byl v tom, že už z takového minima absolventů řada z nich nechtěla v oboru zůstat. "Vždycky byl tak z ročníku jeden dva vyučení pekaři, kteří se své profesi věnovali," uvedl.

Pekárna v Horní Plané není jediným podnikem, který v poslední době v okolí lipenské přehrady ukončil provoz. O zaměstnaní tak přišlo více lidí. "Za posledních 15 let z celého regionu od Stožce po Rožmberk odešlo 5500 obyvatel, protože zde ztratili práci. To je třetina všech zde žijících lidí," uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Pekárna v Horní Plané loni vyrobila na tři miliony kusů různého pečiva. Hoffmann uvedl, že existenční starosti provozovnu trápily už přibližně tři roky. Coop Jednota zkoušela nabízet zaměstnancům i benefity. "Zavedli jsme příspěvky na cestu do práce, vybudovali jsme (pro zaměstnance) tři bytové jednotky přímo v Horní Plané," uvedl. Provozovatel se snažil zaměstnávat i cizince, ale pekárna přesto prodělávala.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:56