Agris.cz - agrární portál

Sněmovna schválila změny v podmínkách pro pěstování chmele

4. 6. 2020 | ČTK

Nové podmínky pro šlechtitele a pěstitele chmele přinese novela zákona o oběhu osiva a sadby, kterou dnes schválila Sněmovna. Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, například ruší povinnost provádění zkoušek užitné hodnoty odrůd chmele pro registraci. Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který pěstitele kontroluje, ale bude zkoumat vzorky rozmnožovacích materiálů chmele za nových podmínek. Dodavatelé budou muset tři roky uchovávat záznamy o vlastnostech materiálu.

Ministerstvo zemědělství v důvodové zprávě k novele vysvětluje, že v osmdesátých letech minulého století se začala sadba chmele na českém území vyrábět pomocí mikrorozmnožování na médiích v laboratorních podmínkách. Zákony to však doposud nezohlednily a někteří dodavatelé uvádí podle ministerstva do oběhu sadbu, která již podmínky uniformity nesplňuje. Podle nových podmínek, které novela přináší, bude moci ústav uznávat jen porosty, u nichž bude schopný ověřit odrůdovou pravost.

Novela pak mimo jiné ruší provádění zkoušek užitné hodnoty u odrůd chmele, které byly do současnosti prováděné na rámec evropských předpisů. Podmínkou registrace odrůd jsou podle ministerstva pouze v několika evropských státech.

"Výsledky zkoušek užitné hodnoty odrůdy jsou silně ovlivněny technologií pěstování, agrotechnikou, klimatickými podmínkami místa zkoušení. Tuto různorodost z nedostatečných kapacitních důvodů nelze v rámci zkoušek pokusů eliminovat, a tudíž zaručit objektivní výsledky," dodal úřad.

Ná návrh zemědělského výboru přidala Sněmovna do novely mimo jiné podrobnější úpravu a specifikaci označování chmele na dokladu. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský bude moci smluvně pověřit soukromé subjekty k provádění vegetačních zkoušek chmele. Schválenou úpravou Josefa Kotta (ANO) dala dolní komora zákon do souladu zejména s evropskou směrnicí o uvádění osiva pícnin na trh.

Loni pěstitelé sklidili 7145 tun chmele. Meziročně šlo o nárůst o 39,4 procenta.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:56