Agris.cz - agrární portál

Ferrero Česká loni vzrostly tržby o 9 procent, rostl i zisk

5. 6. 2020 | ČTK

Firma Ferrero Česká za rok končící loňským srpnem meziročně zvýšila tržby o 8,9 procenta na 2,54 miliardy korun, z toho zboží za 1,67 miliardy korun prodala v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk firmě stoupl o 11,7 procenta na 51,9 milionu korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

Firma prodává například cukrovinky s polevou z čokolády s oříšky Ferrero Rocher, lísko-oříškovou pomazánku Nutella, čokoládová vejce s překvapením Kinder Surprise nebo bonbony Tic Tac. Společnost prodává také pralinky s mandlemi Raffaelo, pralinky s třešní a likérem Mon Cheri nebo tyčinky z mléčné čokolády Kinder Chocolate. Výrobky, které distribuuje na českém a slovenském trhu, jsou dovážené převážně z Polska, Itálie, Německa a Belgie. Firma v Česku zaměstnává 59 lidí.

Zakladatel společnosti, Pietro Ferrero, se narodil v italském městě Farigliano, uvádí společnost. V roce 1942 otevřel v malém městečku Alba cukrárnu, který byla o čtyři roky později zapsaná u italské obchodní komory a v 50. letech se rozrostla do celé Itálie. Na konci 50. let otevřela výrobní závod v německém Allendorfu a zahájila expanzi na zahraniční trhy.

Loni na podzim uvedl časopis Forbes, že Giovanni Ferrero už není nejbohatším Italem, předstihl ho Leonardo Del Vecchio, šéf francouzsko-italské společnosti EssilorLuxottica, která vyrábí brýle a čočky.

Z konkurenčních firem byl prodejce čokoládových tyčinek Mars Czech předloni třetím rokem ve ztrátě, snížil ji však skoro o 13 milionů Kč na zhruba čtyři miliony korun. Tržby z prodeje zboží firmě loni klesly zhruba o dvě procenta na 2,29 miliardy korun. Firma prodává výrobky například pod značkami Mars, Snickers nebo Pedigree. Ve ztrátě je od doby, co přesunula pod pobočku zaměstnance ze společnosti Wrigley. Loňské výsledky zatím nezveřejnila.

Zisk české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé předloni meziročně stoupl o 1,6 procenta na 578 milionů korun. Tržby klesly o cca 200 milionů korun na 10,5 miliardy.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:38