Agris.cz - agrární portál

Heineken definitivně neuspěl ve sporu o ochranné známky na radler

7. 6. 2020 | ČTK

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnosti pivovarnické skupiny Heineken ve sporu o ochranné známky Radler a Radler.cz. Úřad průmyslového vlastnictví v roce 2013 rozhodl o jejich neplatnosti. Radler je směsí piva a ovocné limonády. Podle úřadu jde o druhové označení, které si nikdo nemůže přivlastnit ochrannou známkou.

Spory měly komplikovaný vývoj, už jednou se jimi zabýval NSS, tehdy vyhověl kasační stížnosti Úřadu průmyslového vlastnictví a zrušil verdikt Městského soudu v Praze. Nyní podával stížnosti Heineken, avšak neuspěl, zjistila ČTK z úřední desky. NSS už povahu označení radler detailně nezkoumal. Otázka již byla komplexně vyřešena, stojí v jednom z nových rozhodnutí.

Královský pivovar Krušovice, který se později stal součástí Heinekenu, přihlásil známky v roce 2001 a úřad je následně zapsal do rejstříku. Když pivní mixy později získaly v Česku popularitu a několik podniků je po vzoru německy mluvících zemí pojmenovalo jako radler, inicioval Heineken předběžné soudní opatření, na jehož základě musely ostatní pivovary přestat název používat.

Poté však Úřad průmyslového vlastnictví prohlásil v roce 2013 známky za neplatné. Podle stanoviska úřadu neměly potřebnou rozlišovací způsobilost pro průměrného spotřebitele - a to ani při jejich přihlášení, ani později. Čeští spotřebitelé prý radler vnímali už v době žádosti o zapsání známky jako obecný typ nízkoalkoholického nápoje. Námitky vůči zápisu měl například Plzeňský Prazdroj.

Městský soud původně přijal argumentaci Heinekenu, že v době podání žádosti ještě v Česku nešlo o takzvané druhové označení a spotřebitelé vnímali radler jako fantazijní označení. Po prvním zásahu NSS ale musel městský soud rozhodnutí přehodnotit.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:32