Agris.cz - agrární portál

Pivovar dostal pokutu za porušování limitů odpadní vody

9. 6. 2020 | ČTK

Společnost Heineken, která provozuje Pivovar Krušovice, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 120.000 korun za porušování limitů při vypouštění odpadní vody. Všechny odebrané vzorky z čistírny odpadních vod u krušovického pivovaru překročily maximální limity, Heineken se neodvolal, rozhodnutí je pravomocné, sdělila dnes ČTK mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Skupina Heineken uvedla, že rozhodnutí respektuje a pracuje neustále na zlepšení.

Vzorky, které několikanásobně překročily limity, byly odebrány na odtoku z pivovarské čistírny, analyzovala je akreditovaná laboratoř Povodí Vltavy. "Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli k nepříznivým výsledkům odebraných vzorků. Ve všech šesti ukazatelích byla hodnota maximálního limitu mnohonásobně překročena," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Praze Václav Beroušek.

Podle něj jsou limitní hodnoty v povolení k vypouštění přečištěných odpadních vod stanoveny tak, aby byl vodní tok ochráněn. Odtok z čistírny odpadních vod pivovaru ústí do Krušovického potoka, který ústí do Červeného potoka a ten patří mezi takzvané kaprové vody, tedy vody vyžadující vyšší stupeň ochrany.

"Rozhodnutí, učiněné na základě rozborů z loňského roku během zkušebního provozu ČOV, respektujeme a pod dohledem ČIZP a krajského úřadu neustále pracujeme na zlepšení. Jde o výsledky, které zohledňují nejen odpadní vody našeho pivovaru, ale také celé obce," uvedla za Heineken Dita Vašíčková.

Do čistírny odpadních vod podle ní skupina dlouhodobě investuje desítky milionů korun s cílem maximálně chránit okolní území. "To plánujeme i do budoucna, a to i přes to, že se jako řada jiných společností vyrovnáváme s dopady krize způsobené pandemií C19. Jde o složitější proces, který je o to těžší vzhledem k tomu, že jsou místní stanovené limity výrazně přísnější než ty, které pivovarům běžně stanovuje zákon," dodala Vašíčková.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:32