Agris.cz - agrární portál

Ostravská pobočka Národního zemědělského muzea otevře v červenci

12. 6. 2020 | ČTK

Ostravská pobočka Národního zemědělského muzea se otevře v červenci. K vidění v něm budou nejen zemědělské stroje. První dočasná expozice bude věnována pivovaru Radegast, který letos slaví 50 let své existence. ČTK to řekla mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Muzeum vzniklo v původním dvojhalí vítkovických železáren, které sloužilo jako měděná huť a posléze jako sklad žáruvzdorného materiálu a tzv. Veronikárna, kde se opravovaly a renovovaly vozy Veronika převážející žhavé železo. Autory architektonického řešení revitalizace obou hal a nové vestavby jsou Josef Pleskot a Milan Šraml. "Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout studijní depozitáře historické zemědělské techniky a expozice zaměřené na regionální i české potraviny," řekla Taussiková.

První výstavní sezonu bude podle ní zahajovat projekt 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích, který vůbec poprvé představí padesátiletou historii této regionální potravinářské značky. Na prezentaci Radegastu se přímo podílejí pracovníci pivovaru. "Iniciátorem expozice je muzeum. My mu pomáháme. Máme archivy a řadu exponátů, které jsme poskytli," řekl ČTK manažer Radegastu Marek Grabovský.

Dodal, že k vidění bude například původní historická plnička na hliníkové sudy. Tu si lidé budou moci vyzkoušet. Expozice tak bude i interaktivní, řekl. Prezentován bude i grafický vývoj značky od jejího vzniku až po současnost. Velkým lákadlem výstavy by pak měl být i originál sochy Radegasta z beskydského Radhoště.

Instituce bude sídlit v budově bývalé Veronikárny, haly, kde se opravovaly a renovovaly vozy zvané Veronika převážející žhavé železo. Železniční vozy v 19. století údajně dostaly jméno podle milenky jednoho z tehdejších představitelů firmy. Druhá budova sloužila jako sklad žáruvzdorného materiálu. Náklady na projekt jsou kolem 120 milionů korun. Kromě vzniku nových expozic je cílem zlepšení podmínek pro uchovávání a prezentaci sbírkových fondů pražského muzea. Půjde o první státní muzeum v Ostravě. Muzeum sem přemístí a návštěvníkům formou otevřeného depozitáře zpřístupní část své jedinečné sbírky historické zemědělské techniky a současně otevře interaktivní expozice věnované potravinám.

Projekt si vyžádal úpravy dvou továrních hal, přístavbu mezi nimi, nástavbu a vybudování nástupního prostoru do hal. V přízemí bude zemědělská technika.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:24