Agris.cz - agrární portál

Kvetení révy zpomalily chladné noci, teď potřebuje teplo

15. 6. 2020 | ČTK

Ačkoli na jihu Moravy letos ranní mrazíky révu vinnou neohrozily, chladné noci, které panovaly po většinu května, zpomalily její kvetení. ČTK to řekli oslovení vinaři a odborníci.

"Největší potíže způsobily noční teploty, které se velmi dlouho držely nízko. Réva sice začínala rašit kolem poloviny dubna, ale kvůli chladným nocím rostla velmi pomalu," řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka navíc ovlivnilo rašení takzvaných oček suché jaro. Réva začala kvést se začátkem června a podmínky pro její úspěšné odkvetení a další růst jsou nyní ideální. "Je dobré, že teploty zatím nemají být nijak extrémní, to by révě neprospívalo. Ale současné srážky s teplým počasím jsou ideální," dodal Půček.

Vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt Josef Svoboda předpokládá, že začátek letošního vinobraní se vrátí k obvyklým termínům po několika letech, kdy se začínalo sklízet dřív. "Každá odrůda má stanovený počet dnů od konce květu do zralosti hroznů, a proto lze poměrně dobře odhadnout počátek zahájení sklizně. Letos to bude zřejmě v obdobném termínu jako vloni, to znamená v první zářijové dekádě," uvedl Svoboda. Podle něj se rozhodně nebude opakovat extrémní rok 2018, kdy hlavní část sklizně začala už v polovině srpna.

Suché jaro vinohrady na jihu Moravy nepoškodilo, ohrožené byly jen mladé vinice, které neměly dostatečně vyvinutý kořenový systém. Současné teplé počasí s dostatkem srážek ale také není bez rizik. "Násada je velmi dobrá, počasí je ideální. Ale kombinace vlhké půdy a teplého počasí může prospívat i některým chorobám," řekl Pavloušek.

Vinohrady teď podle Svobody nejvíc ohrožují přemnožená stáda lesní zvěře, která ve velkém ničí budoucí úrodu v okrajových částech vinic tím, že okusuje nové výhony.


Zdroj: ČTK, 15. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:41