Agris.cz - agrární portál

Nový prezidentem AK je Jan Doležal, vystřídal Zdeňka Jandejska

17. 6. 2020 | ČTK

Novým prezidentem Agrární komory byl dnes na jejím sněmu v Olomouci zvolen dosavadní tajemník komory Jan Doležal. Vystřídal Zdeňka Jandejska, který funkci neobhajoval. Doležal, který na rozdíl od Jandejska není zástupcem velkého zemědělského podniku, byl jediným kandidátem a při volbě získal 95 procent hlasů. Sněm Agrární komory je letos kvůli pandemii koronaviru uzavřený veřejnosti a do sálu smějí pouze delegáti.

Zemědělce podle Doležala čeká náročné období, což vyžaduje jejich jednotnost. Například se bude nyní schvalovat nová zemědělská politika Evropské unie, která na dalších více než pět let určí podobu dotací. V ČR existuje kromě komory několik dalších nevládních organizací, například Asociace soukromého zemědělství, která je většinou názorově vůči komoře v opozici.

Doležal ČTK řekl že mezi své hlavní priority řadí spravedlivé ceny za zemědělskou produkci, zajištění dostatku pracovníků i ochranu zemědělské půdy, která je nyní zastavována například rozlehlými logistickými centry. Doležal se chce také soustředit na propagaci českého zemědělství a jeho přínosu pro společnost.

Doležal působí léta v Agrární komoře jako tajemník, jeho rodiče mají statek ve východních Čechách. Volba předsedy se měla uskutečnit už v březnu, sněm komory ale překazil koronavirus. Zatímco Jandejsek byl ředitelem podniku s miliardovým obratem Rabbit Trhový Štěpánov, který se mimo jiné zabývá zpracování králičího masa, Doležal za sebou zázemí takové firmy nemá.

Komora podle Doležala velmi dobře prosazuje zájmy členů. "Komora však musí být také atraktivní a především funkční organizací, nabízející své členské základně nejen výsledky své lobbistické práce, jež se projevují v lepším podnikatelském prostředí, ale také určitý servis a přidanou hodnotu, ať už se jedná o lepší informovanost či cílené poradenství a konzultace," míní. Členské organizace by se pak podle něj měly více zapojit do projektů na zatraktivnění a obnovu krajiny.

Sněm Agrární komory dnes požádal vládu a zákonodárce o komplexní řešení problematiky sucha, a to zejména dokončením legislativního procesu zákona o ústavní ochraně vody. Komora také požaduje podpořit iniciativu za vyšší podíl tuzemských potravin v maloobchodním prodeji, snížení DPH na základní potraviny v maloobchodních prodejnách i při přímém prodeji od zemědělce. Ministerstvo financí by podle komory mělo zvýšit kontrolní činnost zaměřenou na dodržování zákona o cenách, a to v oblasti sjednávání cen potravin.

beh sd hj kš


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:55