Agris.cz - agrární portál

Češi chtějí expandovat s luštěninovou moukou do Portugalska

23. 6. 2020 | ČTK

Firmy vyrábějící produkty z luštěninové mouky Yes Chips a Lomeo se chystají expandovat do Portugalska. Podle majitele obou společností Jana Novotného, který do Yes Chips vstoupil jako většinový vlastník letos v lednu, se může obrat obou firem dohromady zdvojnásobit na zhruba 100 milionů korun. Řekl to dnes ČTK. Zájem o produkty podle něj nabídly tři velké obchodní řetězce v Portugalsku.

Novotný do Yes Chips vstoupil jako vlastník v lednu, kdy za 7000 korun získal 70 procent základního kapitálu firmy. Společnost podle něj dosahovala loni více než 20 milionů korun obratu. Měla však potíže, se kterými Novotný půjčkou pomohl.

Podle účetní závěrky skončila společnost předloni se ziskem 210.000 Kč, o rok dříve se ziskem více než 2,1 milionu Kč. Ve firmě Lomeo je Novotný majitelem od roku 2016. "Zdálo se mi to jako skvělá investice, sjednotit to pod jednoho majitele," uvedl.

Společnost nyní zahajuje výrobu veganských alternativ k masu, sýru, slanině, salámu nebo například sekané. Na přelomu července a srpna by měla být dokončena nová výrobní hala v Ostravě Hrabové, kam plánuje přesunout výrobu luštěninových chipsů včetně nových veganských alternativ.

"Součásti haly bude i vývojová laboratoř, od které si slibujeme udržení tempa vývoje nových produktů ve světovém měřítku," dodal Novotný. Díky lince se produkce zvýší na pětinásobek současných hodnot, dodal.

drh jw


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:56